fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 69 USD

Cijene nafte iznad 69 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u utorak na međunarodnim tržištima prekoračile 69 USD, jer su investitori fokusirani na izglede za smanjeno snabdjevanje iz vodećih proizvođača, predviđajući sve manju razliku između ponude i potražnje.

Cijena barela na londonskom tržištu je porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,13 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u minusu 1,12 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 82 centa nižoj cijeni, od 65,87 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u minusu 1,04 USD.

Tržišta su kratko skočila zbog straha od poremećaja u snabdjevanju nakon što su jemenski Huti u nedjelju lansirali dronove i rakete na saudijska nalazišta nafte. Rijad je saopštio da je spriječio napad i cijene su pale.

Podršku im i dalje pruža dogovor vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije o više-manje nepromijenjenom ograničenju snabdjevanja u aprilu zbog nesigurnih izgleda za stabilan oporavak potražnje u vrijeme pandemije.

“Trgovci u posljednje vrijeme tretiraju blagi pad cijena kao priliku za kupovinu”, konstatovao je Tamas Varga iz konzultantske kuće PVM.

Cijene podržavaju i očekivanja ekonomskog oporavka, nakon što je američki Senat odobrio paket podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD. Optimizam je nadjačao uticaj jačeg dolara koji obično smanjuje interes investitora za robu sa cijenama izraženim u američkoj valuti.

Američka ministarka finansija Janet Yellen u ponedjeljak je poručila da će paket osigurati dovoljno novca za podsticanje “vrlo snažnog” oporavka ekonomije.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 68,17 USD, što znači da je porasla 1,14 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije