fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 63 USD

Cijene nafte iznad 63 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD zahvaljujući pozitivnim signalima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine koji su podstakli nadu da bi dvije vodeće svjetske ekonomije uskoro mogle da potpišu privremeni sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,34 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 57,57 USD.

Michael McCarthy iz sidnejskog CMC Marketsa kazao je da se sve i dalje vrti oko trgovinskih pregovora.

“Čini se da oni trenutno dominantno utiču na tržišta. Podsticajno na pregovore utiču potezi Kine, usmjereni na zaštitu intelektualnog vlasništva”, rekao je McCarthy.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien u subotu je izjavio da i dalje postoje šanse da inicijalni trgovinski sporazum sa Kinom bude sklopljen do kraja godine.

Kineski dnevnik Global Times u ponedjeljak je citirao stručnjake bliske trgovinskim pregovorima, prema kojima su dvije zemlje postigle široki konsenzus o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, iako još nijesu riješene određene nesuglasice oko ukidanja carina.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping prošlog petka naveli su da žele potpisivanje inicijalnog trgovinskog sporazuma i smirivanje 16-mjesečnog carinskog rata koji pritiska rast svjetske ekonomije.

Zabrinutost i dalje izazivaju višemjesečni antivladini nemiri u Hong Kongu koji bi mogli da potkopaju napredak u trgovinskim pregovorima.

O’Brien je u subotu upozorio da Vašington neće ignorisati zbivanja u Hong Kongu, gdje demonstranti iskazuju nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, erozije građanskih sloboda.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 64,56 USD, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije