fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 106 USD

Cijene nafte iznad 106 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 106 USD, zbog zabrinutosti u vezi sa snabdijevanjem usljed slabog napretka pregovora o primirju u Ukrajini i o oživljavanju iranskog nuklearnog programa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,37 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 103,15 USD, prenosi Hina.

Cijene su ove sedmice snažno oscilirale pod uticajem nedovoljnog snabdijevanja zbog straha trgovaca od ruske nafte, zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, pada zaliha, ali i zabrinutosti za potražnju koju je podstaklo ponovno širenje covida-19 u Kini.

Rusija je nakon četvrtog dana pregovora s Ukrajinom o primirju saopštila da sporazum tek treba da bude postignut, uprkos naznakama pomaka u prvoj polovini sedmice.

“Čini se da ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi da prekine neprijateljstva. To bi trebalo da osigura podršku cijenama energije, uz veliki prostor za nastavak snažnih oscilacija”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Kolebanje cijena otjeralo je trgovce, što će vjerovatno samo pojačati oscilacije, napominje Reuters.

U takvim uslovima još više zabrinjava informacija da su vodeći proizvođači, predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenim partnerima, uključujući Rusiju, u februaru još više zaostali za zacrtanim nivoom proizvodnje nego u januaru, prema tvrdnjama izvora.

Tržišta bi u aprilu, prema procjeni Međunarodne agencije za energiju (IEA), mogla izgubiti tri miliona ruskih barela dnevno.

Pregovori o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji bi mogli rezultirati obnovom iranskog izvoza, ne najavljuju trgovcima skoru alternativu za rusku naftu.

Konzultantska firma FGE procjenjuje da su zalihe na kopnu u ključnim zemljama za 39,9 miliona barela niže u odnosu na prosjek u istom periodu od 2017. do 2019. godine.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 104,96 USD, što znači da je porasla 90 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije