fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 73 USD

Cijene nafte ispod 73 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 73 USD pod pritiskom stroge monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zabrinutosti za kinesku potražnju i pojačanog snabdjevanja iz Rusije.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 2,12 USD nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 72,62 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,33 USD nižoj cijeni, od 67,84 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su prošlu sedmicu zabrinuli podaci iz Kine koji su podstakli zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte i potisnuli u drugi plan najavu Saudijske Arabije da će u julu smanjiti proizvodnju milion barela dnevno.

Na početku ove sedmice fokus se preusmjerio na sjednicu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i odluku o kamatnim stopama, budući da je Fedovo dosadašnje podizanje kamatnih stopa podržavalo dolar i smanjivalo kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

Većina tržišnih učesnika očekuje da će Fed na ovosedmičnoj sjednici napraviti pauzu u ciklusu zaoštravanja monetarne politike.

“Cijene nafte uhvaćene su u škripcu dvije suprotstavljene sile, ulagača koji špekulišu s padom cijena, pozivajući se na monetarnu kontrakciju, i trgovaca koji špekulšu s rastom cijena, prognozirajući slabije snabdjevanje u drugoj polovini godine”, tumači Francisco Blanch iz Bank of America.

On je naveo i da je Saudijska Arabija možda smanjila proizvodnju četiri puta u prošloj godini, ali da je snabdjevanje iz Rusije bilo stabilno jer su sankcije osmišljene tako da manje utiču na proizvodnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije