fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 52 USD

Cijene nafte ispod 52 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 52 USD, s obzirom da su sastanak vodećih proizvođača zasjenila očekivanja da će vlade produžiti stroga ograničenja kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošle godine i iznosila je 51,86 USD. Na američkom se barelom trgovalo po 17 centi nižoj cijeni, od 48,35 USD, prenosi Hina.

Cijene su tokom dana porasle prema 53 USD, podstaknute očekivanjima da vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici na sastanku neće značajnije mijenjati dogovoreno ograničenje proizvodnje.

OPEC+ odlučio je u januaru da poveća proizvodnju za pola miliona barela dnevno. Prošle godine je proizvodnja smanjena za 7,7 miliona, a sada će je smanjivati za 7,2 miliona barela dnevno.

“Do kraja godine proizvodnja bi trebalo da se poveća za ukupno dva miliona barela dnevno, ali većina zvaničnika OPEC+ bila je na nedjeljnom sastanku protiv daljeg povećanja u februaru,”, saopštila su za Reuters tri upućena izvora.

Kuvajtski ministar za naftu kazao je da očekuje postupni oporavak potražnje za naftom, naročito u drugoj polovini godine, s obzirom na to da mnoge zemlje počinju s distribucijom vakcine protiv koronavirusa.

Velika Britanija je u ponedjeljak počela da vakciniše građane vakcinom Oxforda i AstraZenece.

Nakon podna, pažnju trgovaca zaokupilo je nastavljeno širenje zaraze koronavirusom, koje pojačava strahove da će evropske zemlje produžiti stroga ograničenja kako bi je suzbile.

Podršku cijenama pružile su napetosti na Bliskom istoku nakon ‘interakcije’ iranskih vlasti i trgovačkog broda u Hormuškom tjesnacu, koji je bio prisiljen da promijeni smjer i kren prema iranskim vodama.

Televizija Al-Arabiya, čiji su vlasnici Saudijci, objavila je da je Iran zaplijenio tanker koji je plovio pod južnokorejskom zastavom, a prevozio je hemikalije.

Odvojeno je OPEC na internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica prošlog četvrtka, na posljednji dan prošle godine, iznosila 50,24 USD, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije