fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte i dalje blizu 91 USD

Cijene nafte i dalje blizu 91 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 91 USD, balansirajući između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati snabdijevanje do kraja godine i znakova posustajanja kineske ekonomije.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na završetak trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 90,84 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,49 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su prošle sedmice balansirala između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati snabdijevanje za ukupno 1,3 miliona barela dnevno do kraja godine i znakova posustajanja kineske ekonomije zbog slabe potražnje.

U ponedjeljak su raspoloženje na tržištu obilježile i teške posljedice oluje u Libiji koja je odnijela 150 ljudskih života i zatvorila luke za izvoz nafte Ras Lanuf, Zueitinu, Bregu i Es Sidru.

Evropa planira tek skromne radove na održavanju rafinerija budući da kompanije pokušavaju da profitiraju na visokim maržama, što bi moglo podstaći potražnju za naftom. Trenutno je zatvoreno 40 odsto manje kapaciteta nego prošle godine, prema savjetodavnoj kompaniji Wood MacKenzie.

U fokusu trgovaca biće ove sedmice podatak o inflaciji u SAD-u u avgustu i sjednica Evropske centralne banke (ECB). I američki Fed i ECB snažno su podigli kamatne stope od ljeta prošle godine kako bi obuzdali inflaciju, što je zaustavilo ekonomski rast.

Evropska komisija snizila je procjene rasta eurozone u ovoj i idućoj godini. Trgovci će pomno proučiti i nove mjesečne izvještaje Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije