fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica značajno porasle

Cijene dionica značajno porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su značajno porasle, već četvrti dan od posljednjih pet, jer ulagači očekuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), uvesti nove podsticajne mjere i da će se ekonomija brzo oporaviti od koronakrize.

Dow Jones porastao je 1,52 odsto na 24.575 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,67 odsto na 2.971 poena, a Nasdaq indeks 2,08 odsto na 9.375 bodova.

S&P 500 indeks dostigao je najvišu vrijednost u posljednja dva mjeseca, a Nasdaq u tri mjeseca, pa je sada još samo pet odsto udaljen od svog rekorda, dosegnutog u februaru, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle.

Nasdaqu je podsticaj pružio rast tehnološkog sektora, pri čemu su cijene dionica Facebooka i Amazona dostigle rekorde.

Zapisnik s posljednje sjednice Fed-a pokazao je da su čelnici banke spremni da podržavaju ekonomiju dok se ne vrati na put oporavka, što je ovih dana u javnim istupima isticao i predsjednik Fed-a, Jerome Powell.

“Uvjerenje da će Fed uvesti dodatne podsticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno, i nada ulagača u nove fiskalne podsticaje o kojima se raspravlja u Kongresu podržavaju tržište”, smatraju analitičari.

Podršku tržištu pruža i otvaranje privreda u saveznim državama, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo da dovede do normalizacije ekonomske aktivnosti.

„Iduće tri do šest sedmica biće važne za finansijska tržišta, jer je većina saveznih država u procesu postupnog otvaranja ekonomija”, rekao je strateg u Wells Fargo Investment Institute, Scott Wren.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu i prvoj polovini maja nadoknadile su veći dio gubitaka zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti.

S&P 500 indeks porastao je skoro 33 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže vrijednosti u više godine, pa je sada udaljen oko 12 odsto od rekorda dostignutog 19. februara.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 odsto na 6.067 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,34 odsto na 11.223 poena, a pariski CAC 0,87 odsto na 4.496 bodova.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...