fbpx

Cijene dionica pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu pale su u ponedjeljak, nakon što su prošle sedmice izgubile više od tri oddto, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones potonuo je 0,99 odsto na 24.442 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 odsto na 2.641 poen, a Nasdaq indeks 1,63 odsto na 7.050 bodova, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja cijene dionica su porasle, zahvaljujući korekciji nakon prošlosedmičnog oštrog pada.

Ulagače je prestrašila najava novih carina prema Kini.

No, smjer tržišta preokrenuo se nakon izvještaja Bloomberga da bi SAD do početka decembra mogle da uvedu carine na sav preostali uvoz kineskih proizvoda.

Do sada je Vašington uveo carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih više od 200 milijardi dolara, a sada se priprema na carinjene preostalih otprilike 260 milijardi USD kineskog uvoza, ako razgovori između američkog i kineskog predsjednika naredne sedmice ne rezultiraju dogovorom.

Mogućnost eskalacije trgovinskog sukoba između Vašingtona i Pekinga uznemirila je ulagače, jer se već pojavljuju naznake posljedica tog sukoba na obje ekonomije.

„Očigledno je da bi taj trgovinski sukob mogao metastazirati u nešto gore nego što već jeste”, rekao je strateg u firmi Janney Montgomery Scott, Mark Luschini.

Zbog toga su, s prosječnim padom od 1,7 odsto, među najvećim gubitnicama bile dionice u industrijskom sektoru, koji je najosjetljiviji na trgovinska pitanja.

„Zabrinutosti u vezi globalne ekonomije i trgovine i dalje pritiskaju američke korporacije i globalna tržišta dionica”, rekao je portfelj menadžer u firmi Washington Crossing Advisors, Chad Morganlander.

Oštro je, 1,8 odsto, potonuo i S&P indeks tehnološkog sektora, koji je pod pritiskom od kraja prošle sedmice, kada su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati tehnoloških divova Alphabeta i Amazon.coma.

Zbog toga su u posljednja dva dana dionice takozvane FANG grupe, koja uključuje Facebook, Amazon, Netflix i Alphabet, krovnu kompaniju Googlea, izgubile na tržišnoj vrijednosti više od 200 milijardi USD.

Te dionice su posljednjih godina predvodile po rastu na tržištu, a ulagači se plaše da je rast njihovih zarada dostigao vrhunac i da bi u narednom periodu mogao biti sporiji.

Analitičari smatraju da se i narednih dana može očekivati nesigurno trgovanje, jer su svi razlozi zbog kojih je posljednjih sedmica tržište pod pritiskom i dalje prisutni.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,25 odsto na 7.026 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,2 odsto na 11.335 poena, a pariski CAC 0,44 odsto na 4.989 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije