fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena nafte iznad 72 USD

Cijena nafte iznad 72 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 72 USD, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zatražio od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju i time ublaže uticaj američkih sankcija Iranu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,07 USD, prenosi HRportfolio.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,21 USD.

U fokusu naftnih tržišta je poziv Trumpa OPEC-u i njegovoj glavnoj izvoznici Saudijskoj Arabiji da snize cijene nafte.

“Nazvao sam OPEC i rekao im da moraju sniziti cijene (benzina). Razgovarao sam s predstavnicima Saudijske Arabije i drugima o povećanju ponude. Svi su se usaglasili”, rekao je Trump.

Trumpova izjava pokrenula je prodaje na tržištu i bar privremeno postavila gornju granicu za cijene koje su od početka godine porasle 40 odsto.

U ovom mjesecu njihov rast je ubrzao nakon što je Trump pooštrio sankcije Iranu i ukinuo sva izuzeća za velike kupce iranske nafte.

Globalnu ponudu smanjuju i američke sankcije Venecueli, kao i borbe u Libiji koje ugrožavaju tamošnju proizvodnju.

Predstavnik Saxo Banka, Ole Hanse, kazao je da je manjak u ponudi zapravo rezultat politički motivisanih poteza.

Prema riječima trgovaca, opreznost se sada preusmjerava na koordinisano smanjenje prozivodnje koje predvodi OPEC na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Amalitičari banke ING smatraju da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju već u maju.

OPEC je saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 72,38 USD, što znači da je pala 1,66 USD u odnosu na prethodni dan

Najčitanije