fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena barela nafte pala prema 79 USD

Cijena barela nafte pala prema 79 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u četvrtak su skliznule prema 79 USD na međunarodnim tržištima pod uticajem daljeg rasta američkih zaliha koji upućuje na zaključak o izdašnoj ponudi nafte.

Tako se barelom na tržištu u Londonu trgovalo po 94 centa nižoj cijeni u poređenju sa prethodnim zatvaranjem, od 79,11 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 77 centi, na 68,98 USD, prenosi SEEbiz.

Američke zalihe sirove nafte su u prošloj sedmici porasle 6,5 miliona barela, objavila je u srijedu američka vlada. To je četvrta sedmica zaredom da su zabilježile rast, i to gotovo trostruko veći nego što su analitičari predviđali.

“Zalihe se povećavaju. To je kontinuirani trend. Rastu iz sedmice u sedmicu”, konstatovao je naftni analitičar u Petromatrixu, Olivier Jakob.

Izrazitiji rast cijena zakočila su ipak strahovanja od slabljenja iranskog izvoza usljed američkih sankcija i jačanje napetosti između Sjedinjenih Amerikih Država (SAD) i Saudijske Arabije nakon smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Američki zakonodavci prstom su uprli u saudijske vlasti zbog nestanka njihovog žestokog kritičara, sugerišući mogućnost uvođenja sankcija. Saudijska Arabija poriče bilo kakvu upletenost u Khashoggijev nestanak.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da krivicu za njegov nestanak neće pripisati Saudijskoj Arabiji dok ne dobije pouzdane dokaze, što upućuje na zaključak da Bijela kuća možda neće preduzimati dodatne mjere protiv službenog Rijada.
Podršku cijenama pružaju i znakovi da se iranski izvoz nafte uoči stupanja na snagu novih američkih sankcija Teheranu možda smanjuje brže nego što su neki na tržištima očekivali.

Sankcije iranskom naftnom sektoru stupaju na snagu 4. novembra, a kupci već prestaju ili smanjuju aranžmane s iranskim dobavljačima sirove nafte, prema podacima s tankera i iz naftnog sektora.

Izvoz iranske nafte već je smanjen na oko 1,5 miliona barela dnevno, što je čak milion barela dnevno manje od nivoa iz prve polovine godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 79,5 USD, što znači da je bila gotovo pola USD viša nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...