fbpx
NaslovnicaMINA BusinessČelanović pitao kada će se prekinuti satiranje energetskog sektora

Čelanović pitao kada će se prekinuti satiranje energetskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rukovodeće strukture kao da se takmiče koju kompaniju će prije urušiti, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokrata (SD), Miloš Čelanović i pitao kada će se prekinuti satiranje energetskog sektora kao jedne od tri vodeće privredne grane u Crnoj Gori.

Čelanović se osvrnuo na medijska saznanja da je Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je Elektroprivreda (EPCG) nezakonito dala državnu pomoć nikšićkoj Željezari, odnosno 6,5 miliona EUR za pokretanje proizvodnje čelika.

„Haos koji je stvoren u energetskom sektoru polako isplivava na vidjelo. Naime, rukovodstva EPCG, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Rudnika uglja Pljevlja, kao da su se u prethodne tri godine takmičila koje će prije urušiti koji privredni subjekt“, rekao je Čelanović.

Prema njegovim riječima, afere koje isplivavaju svakodnevno, a na koje ukazuju duži vremenski period teško je i pobrojati.

Čelanović je naveo neke od nepravilnosti u vezi sa poslovanjem tih preduzeća, od kojih se prva odnosi na “bjesomučno partijsko zapošljavanje”, koje se, kako je rekao, mjeri hiljadama novozaposlenih.

“Prebacivanja novca iz EPCG u CEDIS da bi se prekrili katastrofalni poslovni rezultati, odnosno minusi od preko 20 miliona EUR. Otvaranje kćerke firme sa 400 zaposlenih bez radnih zaduženja. Sumnjivi ugovori o prodaji uglja prijateljima, partijskim drugovima i komšijama, a sve preko susjednog nam Beograda. Sumnjiva kupovina Željezare za 20 miliona od novca građana“, kazao je Čelanović.

On je nabrojao i protivzakonitu državna pomoć Željezari od preko šest miliona iz budžeta, zatim dijeljenje ugovora o radu po svadbama, duplo negativno mišljenje o poslovanju od Državne revizorske institucije (DRI), igranja kladionice sa službenim karticama i slupane službene automobile.

Čelanović je izrazio zabrinutost povodom lošeg stanja u energetskom sektoru.

„Moje pitanje za sadašnje vršitelje vlasti je kada će se prekinuti ovo satiranje energetskog sektora kao jedne od tri vodeće privredne grane u Crnoj Gori i zašto do sada nije ništa učinjeno da se ova nepočinstva zaustave? Pitanje za tužilaštvo je što još treba da uradi ovaj bajni trojac, sastavljen mahom od kadra Demokrata i Demokratskog fronta (DF), kako bi tužilaštvo reagovalo i podiglo optužnicu protiv odgovornih iz trio fantastika”, pitao je Čelanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tamara Vujovic

Vujović: Sloboda medija zajednička odgovornost svih društvenih aktera

Podgorica, (MINA) - Sloboda medija je zajednička odgovornost svih relevantnih društvenih aktera, poručila je...