fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEFTA SEED+ nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju

CEFTA SEED+ nastavlja da pruža podršku trgovini kroz digitalizaciju

Brisel, (MINA-BUSINESS) – CEFTA Sekretarijat i Evropska komisija (EK) potpisali su ugovor vrijedan četiri miliona EUR, za aktivnosti projekta SEED+ pod nazivom Podrška sistematskoj razmjeni elektronskih podataka (SEED+) u CEFTA-i.

Ovaj projekat će, kako je saopšteno, poboljšati olakšavanje trgovine i ekonomsku integraciju kako unutar CEFTA-e, tako i između CEFTA-e i Evropske unije (EU).

EK se obavezala da će u potpunosti finansirati SEED+ tokom naredne tri godine.

„Ovaj projekat je namijenjen značajnom olakšavanju trgovine robom i uslugama, promovišući bliže ekonomske veze unutar CEFTA-e i pojednostavljivanjem procesa kroz ubrzavanje digitalne tranzicije“, navodi se u saopštenju.

Osnovni fokus SEED+ aktivnosti je održavanje i proširenje ovog sistema.

Projekat će nastaviti da pruža podršku elektonskoj razmjeni trgovinskih podataka i dokumenata unutar CEFTA-e, promovišući trgovinu bez papira I poboljšavajući sigurnost u trgovinskim operacijama bez ometanja tokova trgovine.

„Smanjujući teret na ekonomske operatere, preduzetnike i građane u prikupljanju i dostavljanju trgovinskih podataka i dokumenata, SEED+ teži eliminaciji prepreka i smanjenju troškova i vremena potrebnih za slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi kroz CEFTA-u“, dodaje se u saopštenju.

SEED+ aktivnosti takođe teže bližoj saradnji sa EU, usklađujući prakse sa evropskim standardima kako bi se poboljšala interoperabilnost i doprinijelo ekonomskoj integraciji CEFTA strana u EU.

SEED+ je usklađen i sa Akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište (CRM) i novim Planom rasta EK za Zapadni Balkan, s ciljem povećanja ekonomskog rasta i ubrzanja socio-ekonomskog usaglašavanja sa EU.

Ključni rezultati CRM-a i Plana rasta, kao što su Zelene i Plave trake, će biti implementirani kroz CEFTA SEED+.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije