fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG: Žugić nije obmanuo javnost

CBCG: Žugić nije obmanuo javnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, nije obmanuo građane, kao što to nije učinio ni njegov tim, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Iz CBCG su reagovali na navode zamjenika predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, da bi Žugić trebalo da podnese ostavku zbog naplate kamate na odložene kredite, jer, kako smatra, nije momenat za ekstra profit bankarskog sektora, već za solidarnost sa narodom.

Konjević tvrdi da Žugić bankarima dozvoljava da i u toj situaciji “namaknu” koju kamatu više, umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti i odreknu se dijela svog budućeg profita.

Iz CBCG su ponovili da će se u produženom roku otplate kredita regularno naplaćivati rate – kamata plus glavnica, koje su bile u stanju mirovanja, odnosno u moratorijumu.

“Obračun obaveza se obavlja shodno uslovima o kreditu, koji se ne smiju pogoršavati tokom moratorijuma, a što će CBCG posebno kontrolisati. Tokom trajanja moratorijuma ne naplaćuje se ništa, a obračunava se i kamata i glavnica prema uslovima iz ugovora o kreditu. Ovo je potpuno u duhu onoga što je tim CBCG detaljnije razradio i što je dostupno kompletnoj javnosti. Tako da ovdje nema ni obmane, ni neistine, za one koje žele dobro, kako građanima tako i ekonomiji”, navodi se u reagovanju CBCG.

Oni su dodali da je i sama odluka Savjeta CBCG potpuno jasna, a da su dodatno uputstvo pisali zbog javnosti.

“Nijesmo očekivali da ćemo termin moratorijum morati objašnjavati ekspertima, posebno nekom ko je bio ministar finansija. Očigledno je da se radi o jeftinom populizmu u veoma izazovnim vremenima. Inače, moratorijum se sprovodi identično u svim jurisdikcijama, osim što u slučaju Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, moratorijum zavisi od odluka komercijalnih banaka”, objasnili su iz CBCG.

Samo su Srbija i Crna Gora, kako su dodali, uvele obavezu poštovanja prava na moratorijum i banke to moraju primjenjivati.

Iz CBCG su poručili da Konjević, kada je riječ o solidarnosti bankarskog sektora, duboko griješi.

“Banke su se ovom mjerom odrekle četvrtine priliva likvidnih sredstava, uz očekivanje svih da nastave sa kreditnom podrškom prema privredi i stanovništvu”, rekli su iz CBCG.

Srž ove mjere, kako se navodi u reagovanju CBCG, je povećanje raspoloživog dohotka privrede i stanovništva, što je posebno važno za građane kojima je smanjena zarada ili su ostali bez nje, kao i za kompanije koje već osjećaju posljedice tekuće situacije.

“Odgovornost banaka se ogleda i u pojednostavljenoj komunikaciji sa klijentima, poput telefonskog poziva, čime se poštuju preporuke državnih institucija o držanju socijalne distance, uz odricanje prihoda po osnovu provizija za e-banking i naknada za podizanje novca sa bankomata. Na banke je prenesen administrativni trošak po osnovu sprovođenja moratorijuma, uključujući i eventualne troškove po osnovu aneksa ugovora o kolateralima”, kazali su iz CBCG.

Banke su u obavezi da prihvate moratorijum na otplatu kredita do 90 dana za građane i kompanije korisnike kredita koji to pravo žele da ostvare.

“Ova vrsta podrške je u ovom momentu prava privilegija za likvidnu poziciju građana i privrede u odnosu na ono što finansijska tržišta trenutno nude građanima i privredi Makedonije, Hrvatske, Albanije, Kosova i Bosne i Hercegovine, koji na ovaj obim podrške još ne mogu da računaju”, poručili su iz CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da su novom odlukom banke u mogućnosti da restrukturiraju kredite preduzećima i građanima koji su pogođeni uticajem koronavirusa, prilagođavajući kredit novim uslovima.

“Da bi relaksirala banke u tom procesu, CBCG je donijela odluku da te kredite smatra novoodobrenim kreditom, relaksirajući banke troškova po osnovu rezervacija”, dodali su iz CBCG.

Iz CBCG su poručili da ostavljaju javnosti da prosudi ko obmanjuje javnost.

“Da li to radi guverner CBCG ili Vi koji dajete jeftine politikantske izjave računajući na sticanje jeftinih političkih poena”, zaključuje se u reagovanju CBCG.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza:Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. U...