fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBord direktora EBRD-a u posjeti Crnoj Gori

Bord direktora EBRD-a u posjeti Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) boraviće danas i sjutra u posjeti Crnoj Gori.

Predstavnici EBRD-a će, kako je saopšteno iz te institucije, na Kosovu boraviti od srijede do petka.

“Ove posjete su dio redovne serije konsultacija i pružiće predstavnicima borda priliku da se sastanu sa visokim državnim zvaničnicima i članovima poslovne zajednice, kao i sa predstavnicima međunarodnih partnera i organizacija civilnog društva”, navodi se u saopštenju.

Direktori će takođe posjetiti projekte koje u privatnom i javnom sektoru EBRD finansira širom Crne Gore i Kosova.

EBRD bord će predstavljati direktorica za Švajcarsku, Ukrajinu, Lihtenštajn, Turkmenistan, Srbiju, Crnu Goru, Uzbekistan Rosmarie Schlup, direktorica za Tursku, Rumuniju, Azerbejdžan, Moldaviju, Kirgistan, Alžir Yasemin Girici, direktor za Japan Shigeto Hiki, kao i direktorica za Sjedinjene Američke Države (SAD), Katherine Allen.

U EBRD bordu će biti i direktorica za Dansku, Litvaniju, Irsku, Kosovo Miglė Tuskienė, direktor za Kanadu, Maroko, Jordan, Tunis Andrew Smith, direktor za Austriju, Izrael, Kipar, Maltu, Kazakhstan, Bosnu i Hercegovinu Alon Messer, direktorica za Poljsku, Bugarsku, Albaniju Karina Karaivanova, kao i direktor za Nizozemsku, Kinu, Mongoliju, Sjevernu Makedoniju, Jermeniju Jan Willem van den Wall Bake.

“U delegaciji će pored direktora EBRD borda biti i predstavnici višeg menadžmenta banke – regionalni direktor za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, šef odsjeka za političke poslove Oleg Levitin, šef crnogorske kancelarije Remon Zakaria i šef kosovske kancelarije EBRD-a, Sergiy Maslichenko”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici EBRD-a će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem, te ministrom finansija Novicom Vukovićem, koji je EBRD guverner.

Na Kosovu će se predstavnici EBRD-a sastati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, gradonačelnikom Prištine Përparim Ramom, ministrom finansija (EBRD guvernerom) Hekuran Muratijem, ministrom ekonomije Artanom Rizvanollijem, te guvernerom Centralne banke Kosova, Ahmetom Ismailijem.

Crna Gora se EBRD-u pridružila u junu 2006. godine i u periodu do danas EBRD je investirala 805 miliona EUR kroz 86 projekata.

EBRD je na Kosovu uložila 660 miliona EUR kroz 107 projekata od momenta kad se Kosovo pridružilo EBRD-u 2012. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije