fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast berzanskih indeksa

Blagi rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli i dostigli nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američke ekonomije.

Dow Jones ojačao je 31 bod ili 0,11 odsto, na 28.267 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 odsto, na 3.192 poena, a Nasdaq indeks 0,1 odsto, na 8.823 boda, prenosi SEEbiz.

Novi rekordni nivoi indeksa zahvaljuju se nizu boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz najveće svjetske ekonomije, kao što su rast broja građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća.

„Većina posljednjih podataka pokazuje da se rast globalne ekonomije stabilizuje, a američke solidno raste. Ulagači to ugrađuju u cijene dionica, kao i to da je rizik od recesije smanjen”, kazao je strateg u firmi Sun Trust Advisory Services, Keith Lerner.

Tako je nastavljen rast S&P 500 indeksa, koji je od početka godine osvojio više od 27 odsto, što se najviše zahvaljuje smanjenju kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u tri navrata po 0,25 postotnih bodova i napretku u trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto, na 7.525 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,89 odsto, na 13.287 poena, a pariski CAC 0,39 odsto, na 5.968 bodova.

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...