fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBivši radnici KAP-a suočeni sa tužbama

Bivši radnici KAP-a suočeni sa tužbama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), penzionisanim u drugoj polovini 2013. godine, iz Osnovnog suda stižu tužbe zbog navodno neplaćenih kućnih aparata, kupljenih na rate, koje je nakon odbitka novca iz kase uzajamne pomoći trebalo da plati nekadašnji Sindikat.

Vijesti pišu da je razlog više za njihovu brigu i to što je Viši sud u novembru poništio jedinu pozitivnu prvostepenu presudu u korist bivšeg radnika Livnce KAP-a, Rajka Dulovića, kojem po tužbi firme TV Centar Đečević sjutra počinje novo suđenje u Osnovnom sudu.

„Ovo je sad, preko suda, legalizacija pljačke radnika. Mislim da je oko 300 od nas 414 radnika imalo prvobitno različita dugovanja. Poslije više od 32 godine staža u toj firmi, dobio sam tužbu za obavezu koju je trebalo da plati sindikat i za koju sam prethodno već izdvojio novac“, rekao je Dulović.

Desetine bivših radnika KAP-a suočeni su sa ozbiljnim problemom, jer su pored različitih uređaja, posredstvom bivšeg sindikata kupovali proizvode iz knjižare ili plaćali usluge registracije vozila.

Bivši predsjednik Sindikata proizvodnje aluminijuma, Rade Krivokapić, svjedočio je u korist Dulovića navodeći da je na sindikalnoj organizaciji, kao jednoj od ugovornih strana, bila obaveza plaćanja po osnovu kupljene robe.

On je kazao da ta obaveza nije realizovana zbog statusnih promjena koje su se desile u KAP-u, odnosno otkaza ugovora o radu koje su kasnije dobili.

Viši sud je bez obzira na sve zaključio da to ne znači da to ne znači da ne postoji obaveza plaćanja.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula 2013. godine, nakon čega nijedna sindikalna organizacija nije mogla djelovati na način kao što je to prethodno bio slučaj.

Najčitanije