fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerzanski indeksi snažno porasli

Berzanski indeksi snažno porasli

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u srijedu su snažno porasli, jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) blizu vrhuncu i da će uskoro vijesti biti bolje.

Dow Jones ojačao je 3,44 odsto na 23.433 boda, dok je S&P 500 porastao 3,41 odsto na 2.749 poena, a Nasdaq indeks 2,58 odsto na 8.090 bodova.

Ulagače su podstakle određene naznake da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih djelova SAD-a možda blizu vrhuncu i poruka američkog predsjednika, Donalda Trumpa, da je SAD možda došao do vruhunca po pitanju zaraza virusom, prenosi Hrportfolio.

U srijedu je od koronavirusa preminulo 1,97 hiljada osoba, više nego dan ranije, pa je ukupan broj umrlih dostigao 14,7 hiljada, čime je SAD po broju mrtvih od koronavirusa prešao Španiju, a ispred je još samo Italija.

Uz to, SAD sada broje više od četvrtine slučajeva zaraze u svijetu, ukupno 429,05 hiljada.

Ulagači se nadaju da je blizu vrhunac zaraze i da će uskoro broj umrlih i zaraženih početi da pada.

„U fokusu ulagača je takozvani pik, kada će broj zaraženih od virusa dostići vrhunac. Važno je i pitanje u kojoj fazi će ekonomija biti ponovo pokrenuta”, rekao je direktor u firmi U.S. Bank Wealth Management, Eric Freedman.

Najviše su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 6,7 odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte zbog mogućeg smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Snažno su porasle i cijene dionica u zdravstvenom sektoru, nakon što je Bernie Sanders odustao od dalje borbe za kandidata Demokratske stranke na izborima za predsjednika SAD-a.

Sanders se u borbi za kandidaturu zalagao za zdravstveno osiguranje za sve građane, što je mjesecima pritiskalo zdravstveni sektor i privatne osiguravajuće kuće.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto na 5.677 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 odsto na 10.332 boda.

Pariski CAC ojačao je 0,1 odsto na 4.442 boda.

Najčitanije

Putevi

Putevi suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, kazali su...