fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerzanski indeksi porasli

Berzanski indeksi porasli

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu ove sedmice su porasli, druge zaredom, ali su na momente i oscilirali, u zavisnosti od poslovnih rezultata tehnoloških divova.

Dow Jones je ojačao 1,1 odsto na 35.089 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto na 4.500 poena, a Nasdaq indeks 2,4 odsto na 14.098 bodova.

Uspon indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru u petak, nakon što je Amazon.com objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, prenosi SEEbiz.

Cijena dionice te kompanije skočila je 13,4 odsto, čime je njena tržišna vrijednost porasla oko 190 milijardi USD, što je do sada najveći skok vrijednosti neke američke kompanije u jednom danu.

Dan ranije indeksi su oštro pali, pri čemu S&P 500 čak 2,44 odsto, a Nasdaq indeks 3,74 odsto, pod pritiskom pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za više od 26 odsto. Time joj se tržišna kapitalizacija smanjila za 200 milijardi USD, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Bio je to do sada najveći dnevni pad vrijednosti neke kompanije u istoriji.

“Ove promjene cijena obično se povezuju s jeftinim dionicama, a ipak, događaju se kod dionica kompanija čija se tržišna kapitalizacija mjeri u milijardama USD”, rekao je analitičar u CMC-u, Michael Hewson.

Tehnološki sektor je posljednjih godina snažno rastao zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama. No taj period primiče se kraju, jer se u martu očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Vjeruje se da će u narednom periodu Fed agresivno zaoštravati monetarnu politiku, jer se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim vrijednostima u gotovo 40 godina.

Zbog toga portfelj menadžeri moraju prilagođavati svoje portfelje budućem okruženju s višim kamatama.

Osim Fed-a, i druge centralne banke u svijetu zaoštravaju monetarnu politiku.

U četvrtak je britanska centralna banka ponovo, drugu sjednicu zaredom, povećala ključnu kamatu za 0,25 procentnih poena, na 0,5 odsto.

Poruke čelnika Evropske centralne banke (ECB) nakon redovne sjednice o monetarnoj politici takođe su bile nešto oštrije nego što se očekivalo.

Zbog toga se na evropskim berzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 odsto na 7.516 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,4 odsto na 15.099 poena, a pariski CAC 0,2 odsto na 6.951 bod.

Na berzi u Tokiju Nikkei indeks je porastao 2,7 odsto na 27.439 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije