fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBegović: Odlučni smo u ostvarivanju svojih prava

Begović: Odlučni smo u ostvarivanju svojih prava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokati, koji su od ponedjeljka obustavili rad tražeći izmjenu Zakona o fiskalizaciji i izuzimanje te djelatnosti iz njegove primjene, potpuno su odlučni u ostvarivanju svojih prava definisanih Ustavom, saopštio je predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović.

On je naveo da obustava rada traje četiri dana, a da je samo jedan kao godina za sve nevoljnike kojima su povrijeđena ljudska prava i koji traže pravnu pomoć.

“Svaki dan je godina i za pravni sistem, sudije i tužioce koji su danonoćno obrađivali predmete. Dan je godina i za Vladu. Svako će se pitati kako je moguće da je u jednoj državi obustavljen rad onih koji štite prava obespravljenih. I na kraju, svaki dan je godina i za nas advokate, jer i mi imamo porodice”, rekao je Begović na konferenciji za novinare.

On je dodao da izbjegavanje plaćanja poreza nije razlog zbog kojeg je Advokatska komora tražila da bude izuzeta od primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kao i da je to prvi put da advokati na takav način ostvaruju svoja prava, prenosi Mediabiro.

“Pozivam Vladu da prihvati komunikaciju sa nama, da nam da šansu da je ubijedimo da ovo što tražimo nije ništa što nam ne pripada. Zbog ovoga trpe svi oni zbog kojih postoje Advokatska komora i Vlada, oni obespravljeni građani kojima smo uvijek bili luka za ostvarivanje prava i sloboda. Makar zbog njih moramo spustiti glavu i ući u pregovore”, poručio je Begović.

Podršku Advokatskoj komori Crne Gore pružile su kolege iz advokatskih komora Srbije i Vojvodine. Predsjednik Advokatske komore Srbije, Viktor Gostiljac, kazao je da građani, bez obzira što se radi o fiskalizaciji, treba da budu uz svoje advokate, jer su advokati uvijek uz svoje građane.

„Mi kažemo da smo posljednja brana u odbrani zajamčenih prava građana, zato što smo nezavisni. Ako mi budemo u problemu, onda smo svi u problemu. Ako advokati ne rade, građani ne mogu da ostvaruju prava. Država ne smije da ima problem s advokaturom, jer odnos države s advokaturom govori kakva je to država”, rekao je Gostiljac.

On je dodao da crnogorska advokatura čuva svoju nezavisnost i da građani mogu biti ponosni na advokate.

Potpredsjednica Advokatske komore Vojvodine, Biljana Bjeletić, smatra da advokatura ne bi trebalo da se komercijalizuje i potpada pod privrednu djelatnost.

„Suština je građanin, zaštita njegovog prava i mogućnost pružanja pravne pomoći tom građaninu. Nije okosnica sistema advokat. Postoji sistem da se naplati porez, postoji sistem ukoliko neko ne želi da ga plati kako će se do te naplate doći, ali to se ne rješava ovim zakonom. Naplata poreza nije predmet ovoga zakona”, navela je Bjeletićeva.

Ona je poručila da advokatima resorno treba da bude ministarstvo pravde, a ne finansija.

Najčitanije