fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBečić da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi se razmatrao zakon o...

Bečić da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi se razmatrao zakon o akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) poslaće danas pismo predsjedniku Skupštine, Aleksi Bečiću, za zahtjevom za hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se razmatrao zakon o akcizama, kojim bi one bile smanjene 15 odsto.

Šef Medijskog tima SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da će ta partija i dalje snažno insistirati na donošenju zakona o akcizama kojim bi one bile smanjene 15 odsto i time značajno snižena cijena goriva.

On tvrdi da bi se time na najbolji način zaštitio standard građana.

“Zbog toga ćemo danas poslati pismo predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću za zahtjevom za hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se ovaj zakon razmatrao”, naveo je Stanić u saopštenju.

On je rekao da Vlada Zdravka Krivokapića svake dvije sedmice građane “obraduje” novim skokom cijena goriva.

“Sad već 11. povećanja cijene u proteklih pola godine su očigledno najmjerljiviji rezultat koji imaju. Cijena litra supera od 1,42 EUR je u ovom trenutku značajno veća nego u nizu zemalja Evropske unije (EU) i skoro svim zemljama regije. Slično je i sa dizel gorivom, koji koristi većina građana, ali i skoro cjelokupna privreda”, poručio je Stanić.

Zbog toga je, kako smatra, skok cijena životnih namirnica i usluga značajan, tako da plate i penzije ne pokrivaju ni osnovnu korpu i svakog mjeseca vrijede manje.

Rješenje za ovaj problem je, tvrdi Stanić, lako i za njega ne treba ništa bez politička volja vlasti, odnosno koalicije DF-Demokrate-URA.

“SDP već nekoliko godina predlaže smanjenje akciza na gorivo, jer su one glavni uzročnik visokih cijena na pumpama i ovaj predlog smo snažno promovisali i u mandatu prethodne vlasti”, podsjetio je Stanić.

Prema njegovim riječima, u cijenu litre benzina akciza iznosi čak 55 centi, a porez na dodatu vrijednost (PDV) je 30 centi, što zajedno čini 85 centi na svaki litar koji građani i privreda plate, dok je gorivo i marža prodavaca svega 57 centi i na ovako visok iznos konačne cijene.

“Premijer i ministri su se samog prvog dana dovezli taksijem na posao, od tada ne izlaze iz službenih Mercedesa i Audija, pa i ne znaju koliko ovaj porast pogađa obične građana od kojih su ih mnogi i podržali da bi prekinuli praksu prethodne vlasti”, zaključio je Stanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...