fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAustrija podržava reformu penzionog sistema

Austrija podržava reformu penzionog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Austrija podržava napore crnogorske Vlade u sprovođenju reformi u oblasti penzionog sistema i spremna je da ponudi ekspertsku pomoć, saopštio je direktor austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje, Winfried Pinggera.

On je, na sastanku sa predstavnicima crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazao da Austrija ima odličnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, čemu svjedoče i potpisani sporazmi o socijalnom osiguranju, kao i da ta država podržava put razvoja Crne Gore.

“Otvorena pitanja između Crne Gore i Austrije ne postoje, podržavamo vaše napore u sprovođenju reformi u ovoj oblasti i spremni smo da ponudimo ekspertsku pomoć”, rekao je Pinggera.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, saopštio je da bi nastavak saradnje sa austrijskim kolegama bio veoma značajan u cilju dalje razmjene iskustava i ekspertske pomoći.

On je podsjetio da je u aprilu, sa predstavnicima ministarstava rada i socijalnog staranja i zdravlja, fondova za zdravstveno osiguranje i penzijsko-invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad, boravio u posjeti austrijskim institucijama koje se bave socijalnim osiguranjem.

Posjeta austrijskim institucijama je, prema riječima Purišića, bila važna prilika za zaposlene u sistemu da nauče na dobrom primjeru kako se koordinira šemama socijalne sigurnosti.

„Na sastancima su predstavljena iskustva austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja u primjeni pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti za svaku pojedinu oblast. Data su pojašnjenja u vezi sa rješavanjem konkretnih pitanja“, rekao je Purišić.

Posjeta je realizovana u okviru projekta pod nazivom Ka pravilima EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti, a glavna tema svih sastanaka bila su pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti, odnosno iskustvo austrijskih institucija u njihovoj primjeni.

Purišić je podsjetio da Crna Gora sa Austrijom ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju koji se kvalitetno primjenjuje, kao i sa još 16 država EU i osam drugih.

„U planu je uskoro potpisivanje sporazuma i sa Rumunijom. Na taj način stvaramo pravne pretpostavke za jačanje socijalne sigurnosti građana koji rade i žive u tim državama“, kazao je Purišić.

Generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu, Jovo Pajović, naveo je da je na predlog predstavnika Generalnog saveza austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja dogovoreno da se tokom sljedeće godine održi sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, u vezi sa izmjenom postojećih bilateralnih dvojezičnih obrazaca, a u cilju omogućavanja njihove elektronske razmjene.

„Drago nam je što je Austrija izabrala Crnu Goru među prvim državama van EU sa kojima bi pokrenula projekat elektronske razmjene dvojezičnih obrazaca“, rekao je Pajović.

Najčitanije