fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAnđušić: Vlada nema kapacitet da sanira katastrofalno stanje u poljoprivredi

Anđušić: Vlada nema kapacitet da sanira katastrofalno stanje u poljoprivredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada nema kapacitet i znanje da sanira katastrofalno stanje do kojeg je dovela u sektoru poljoprivrede, ocijenio je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Mihailo Anđušić.

On je rekao da je hiljade poljoprivrednika širom Crne Gore dovedeno na rub egzistencije, usljed frapantne neodgovornosti Vlade i zakašnjelog usvajanja Agrobudžeta.

“Crnogorski poljoprivrednici, kroz različite faze razvoja, suočavali su se sa mnogim izazovima, ali nikada nijesu bili poniženi i prepušteni samima sebi, kao što je to slučaj u posljednjih nešto manje od godinu”, naveo je Anđušić u saopštenju.

On je kazao da izostankom uobičajenih mjera podrške u vidu subvencija i premija, gotovo nijedan sektor poljoprivrede nije bio u prilici da na valjan način ili uopšte planira svoju sjetvu, proizvodni ili neki drugi proces privređivanja.

“Lošim potezima, bez pravog plana i programa, sa Agrobudžetom usvojenim praktično na kraju sezone, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su gotovo uništili sve naslijeđeno i sektor poljoprivrede srozali na najniži nivo”, saopštio je Anđušić.

On smatra da je odsustvo bilo kakve strategije i znanja uslovilo to da resorno ministarstvo luta po svim pitanjima i nakon usvojenog Agrobudžeta.

„Stoga su poljoprivredni proizvođači sami prepušteni borbi na tržištu u jednom delikatnom momentu, gdje cijene sredstava za rad, stočne hrane i opreme vrtoglavo rastu“, dodao je Anđušić.

Anđušić smatra da pravu sliku dezorjentisane politike i poražavajućeg odnosa Vlade prema poljoprivrednicima sa jedne strane i odgovornog odnosa i agilnosti sa druge strane, predstavlja potez paketa pomoći poljoprivrednicima od Glavnog grada sa oko 145 hiljada EUR.

Prema njegovim riječima, na taj način direktno je potpomognut veliki broj stočara i dijelom je ublažena katastrofalna situacija u kojoj su se oni nalazili.

“Za regulisanje ovako katastrofalnog stanja u sektoru poljoprivrede biće potrebni veliki napori i znanje u narednom periodu, a takve kapacitete ovakva Vlada evidentno ne posjeduje”, zaključio je Anđušić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije