fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmerički BDP u prvom kvartalu potonuo 4,9 odsto

Američki BDP u prvom kvartalu potonuo 4,9 odsto

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Američka ekonomija je u prvom tromjesečju pala 4,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najsnažnije od početka 2009. godine, pokazao je izvještaj Ministarstva trgovine.

Oštar pad ekonomije, nakon rasta od 2,1 odsto u prethodnom tromjesečju, posljedica je paralize skoro cijele zemlje usljed strogih mjera karantina kojima vlasti nastoje da spriječe širenje pandemije koronavirusa.

Time je završen najduži period rasta privrede u istoriji Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi SEEbiz.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su u prosjeku pad od oko četiri odsto, s tim da su najpesimističniji predviđali pad za čak 15 odsto.

Najnovije brojke odražavaju nagli pad ekonomske aktivnosti u posljednje dvije sedmice marta, zbog čega su milioni ljudi ostali bez posla.

Snažno je pala većina glavnih struktura BDP-a, uključujući ličnu potrošnju koja je zaslužna za više od dvije trećine ukupne ekonomske aktivnosti.

“Ekonomija je u slobodnom padu. Moguće je da smo na korak do nečeg puno goreg od duboke recesije”, upozorio je profesor poslovne ekonomije na Univerzitetu Loyola Marymount, Sung Won Sohn.

On je rekao da je u ovom trenutku prerano govoriti o oporavku.

“Svjedočićemo talasu stečajeva malih i srednjih preduzeća”, dodao je Sohn.

Najčitanije