fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričke sankcije i rezovi OPEC-a podržali cijene

Američke sankcije i rezovi OPEC-a podržali cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na novu najvišu vrijednost u ovoj godini, podržane rezovima proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i padom izvoza iz Irana i Venecuele usljed američkih sankcija.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,09 USD, nakon što je u ranijoj trgovini dostigla najvišu vrijednost od novembra prošle godne od 68,16 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 38 centi većoj cijeni od 59,47 USD, prenosi Hina.

OPEC je u ponedjeljak otkazao planirani sastanak u aprilu, produbljujući rezove snabdijevanja koji su na snazi od januara do narednog redovnog sastanka u junu.

OPEC i grupa proizvođača, uključujući Rusiju, smanjili su snabdijevanje u ovoj godini kako bi zaustavili nagli pad cijena koji je počeo u drugoj polovini prošle godine, zbog cvjetanja američke proizvodnje i straha od usporavanja globalne ekonomije.

Saudijska Arabija je najavila da bi OPEC i njegovi saveznici mogu nastaviti s ograničavanjem proizvodnje nafte do kraja ove godine.

“Sporazum OPEC-a je stabilizovao cijene sirove nafte, a naznake produbljenja povećale su cijene”, rekao je Alfonso Esparza iz brokerske agencije OANDA.

Cijene dodatno podržavaju i američke sankcije na izvoz nafte iz Irana i Venecuele.

Venecuela je obustavila izvoz nafte u Indiju, jednu od ključnih izvoznih destinacija.

Zbog tješnje perspektive ponude u narednim mjesecima u Londonu su od početka godine cijene za trenutne isporuke veće od onih prema ugovorima za isporuke u budućnosti.

Tako je cijena barela za isporuke u maja oko 1,2 USD veća nego za isporuke u decembru.

Analitičari prate proizvodnju sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je od početka prošle godine porasla više od dva miliona barela dnevno, na oko 12 miliona barela dnevno, čime su SAD postale najveći svjetski proizvođač ispred Rusije i Saudijske Arabije.

Danas će američka Vlada objaviti svoj sedmični izvještaj s podacima o proizvodnji i zalihama nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,87 USD i bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije