fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričke kompanije zainteresovane za projekte u oblasti saobraćaja

Američke kompanije zainteresovane za projekte u oblasti saobraćaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Američke kompanije pokazuju veliko interesovanje za naredne projekte u Crnoj Gori, a svojim znanjem i tehnologijama mogu dati doprinos razvoju saobraćajne infrastrukture, ocijenila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Judy Rising Reinke.

Ona je na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Osmanom Nurkovićem, kazala da je zainteresovana da se da šansa američkim kompanijama, koje pokazuju veliko interesovanje za naredne projekte u Crnoj Gori.

Nurković je na sastnaku podijelio informacije o konkretnim projektima, koji se trenutno realizuju, sa posebnim osvrtom i detaljnim informacijama o autoputu Bar-Boljare, roku završetka i izgradnji prve dionice od Smokovca do Mateševa.

Nurković smatra da je završetak prve dionice autoputa veoma važan za dalji razvoj Crne Gore, dok bi nastavkom gradnje druge dvije dionice i spajanjem, odnosno izgradnjom iz pravca Srbije, autoput postao generator crnogorskog ekonomskog razvoja, posebno sjevera, koji posjeduje ogromne resurse za razvoj, koji su u ovom trenutku nedovoljno iskorišćeni.

Na sastanku je bilo riječi i o Jadransko-jonskom autoputu – brzoj cesti duž crnogorskog primorja, koja će povezati Crnu Goru sa Hrvatskom i ostalim zemljama EU sa jedne i Albanijom i Grčkom sa druge strane.

„Prilikom izgradnje brze ceste fokus će biti na obilaznicama oko primorskih gradova, da bi se izbjegle ogromne gužve, posebno tokom turističke sezone Tako će prva dionica biti zaobilaznica oko Budve za koju se radi projektna dokumentacija“, navodi se u saopštenju.

Rising Reinke je kazala da je zainteresovana i za priču oko davanja pod koncesiju aerodroma u Podgorici i Tivtu, o čemu je Nurković detaljno informisao, ističući da predstavljaju veliki potencijal, koji je nedovoljno iskorišćen.

Nurković je rekao da za aerodrome postoji veliko interesovanje kompanija iz Indije, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Francuske i Njemačke.

On je govorio i o Luci Bar, koja je veliki potencijal koji, nažalost, u ovom trenutku nije valorizovan na pravi način.

Najčitanije