fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVuksanović: Nijesam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta

Vuksanović: Nijesam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu nijesu njegovo društvo i poručio da nije spreman da žrtvuje vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta.

Vuksanović je kazao da ovih dana traje intenzivna medijska i paramedijska kampanja protiv njega zbog čestitke koju je uputio za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

„Do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Hrvatske. Radiću to i ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje primam“, poručio je Vuksanović u otvorenom pismu.

On je rekao da rat u Hrvatskoj nije počeo, već je završio Olujom.

“Oluja nije uzrok, već posljedica. Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je ogroman broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova”, naveo je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, takva politika najviše je unazadila Srbiju i njen narod.

Vuksanović je kazao da nije hrvatska vojska bombardovala Kruševac, Čačak ili Beograd, niti prešla srpsku granicu, već obratno.

On je rekao da su građani Srbije “cvijećem ispraćali tenkove takozvane Jugoslovenske narodne armije u osvajačke pohode na međunarodno priznatu Hrvatsku”.

“Nakon četiri godine protjerivanja, ubijanja i maltretiranja nesrpskog stanovništva na prostoru takozvane Krajine, i nakon što je srpsko rukovodstvo odbilo sve mirovne ponude, Hrvatska je imala prirodno, legitimno i legalno pravo da oslobodi svoj teritorij i donese slobodu svojim građanima”, naveo je Vuksanović.

On je dodao da je za svako poštovanje deset hiljada Srba koji su branili svoju domovinu Hrvatsku od “agresora iz Beograda”.

“Uspjeh akcije Oluja spriječio je da se u zaštićenoj zoni Bihać ne desi još jedna Srebrenica i genocid”, rekao je Vuksanović.

On je kazao da se ovih dana, kad Hrvatska slavi oslobođenje od velikosrpske agresije, vidi dvoličan odnos pojedinih političara iz Crne Gore prema Hrvatskoj.

“Rado u službenim susretima izražavaju zahvalnost Hrvatskoj zbog njenog više nego partnerskog ponašanja i izuzetne pomoći u integracionom procesu prema Evropskoj uniji, ističu kako žele graditi najbolje susjedske odnose, a osporavaju joj pravo na obranu svog naroda i teritorijalnog integriteta, nazivajući oslobođenje zločinom”, rekao je Vuksanović.

Tako se, kako je naveo, ne doprinosi jačanju međudržavnih relacija, već se demonstrira licemjerje i neiskrenost.

“Svima onima koji govore da mi nije mjesto u vladi zbog stavova koje iznosim, ističem da nisam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta”, rekao je Vuksanović.

Vuksanović je kazao da oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu nijesu njegovo društvo.

„Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organiziraju koncert u istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi“, poručio je Vuksanović.

On je rekao da hrvatski narod dobro razumije Crnu Goru, jer se ona danas suočava s onom politikom s kojom se Hrvatska suočavala devedesetih godina.

„HGI ostaje vjerna svom nacionalnom biću i svojoj Crnoj Gori. To su kategorije oko kojih se ne pregovara“, zaključio je Vuksanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije