fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVladi nijesu prioritet evropske integracije

Vladi nijesu prioritet evropske integracije

Podgorica, (MINA) – Crnogorskoj Vladi prioritet nijesu bile evropske integracije, što ilustruju ograničeni učinci ministarstava po svim parametrima kad je riječ o ispunjavanju obaveza na putu ka Evropskoj uniji (EU), saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

„Rezultati analize stepena efikasnosti, odnosno procenat (ne)izvršenih preuzetih obaveza u svakom poglavlju ponaosob pokazatelj su zapostavljanja ključnih pregovaračkih poglavlja sa EU, a ima poglavlja u kojima nije ostvarena nijedna preuzeta obaveza“, kaže se u saopštenju.

Saradnica na programima CGO-a, Milica Zindović je kazala da je od ukupno 284 obaveze u 2021. godini izvršeno 159, ili 56 odsto.

„Od 76 strateških dokumenata realizovano je 45, ili 59 odsto, a kada je riječ o zakonskim i podzakonskim aktima, procenat realizacije je 55 odsto. CGO naglašava da je ovaj procenat morao biti veći i obaveze su se morale promtnije i efikasnije realizovati“, rekla je Zindović.

Kako je navela, kada je riječ o ukupnom stepenu realizacije preuzetih obaveza pojedinačnih institucija, najefikasnije je bilo Ministarstvo vanjskih poslova (sa 80 odsto učinka), zatim Ministarstvo ekonomskog razvoja (68,42), Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (65,22) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (64.71).

„Na začelju su Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (40 odsto), kao i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (29,41) koje je najviše podbacilo“, kazala je Zindović.

U Izvještaju se navodi da Ministarstvo odbrane nije imalo obaveza u ovom okviru.

„Treba napomenuti i da se broj preuzetih obaveza među ministarstvima razlikuje, ali to ne utiče na odgovornost nadležnih ministara za realizaciju, a očigledna je diskrepanca u posvećenosti ovom poslu“, kazala je Zindović.

Kako je navela, kada je u pitanju strateški okvir, najviše preuzetih obaveza ostvarili su Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, sa 100 odsto realizacije, zatim Ministarstvo kapitalnih investicija (87,5), Ministarstvo ekonomskog razvoja (83,3) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (83,3).

„Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Uprava prihoda i carina nijesu realizovani nijednu predviđenu obavezu“, kazala je Zindović.

Prema njenim riječima, procentualno najbolji učinak u dijelu zakonskih i podzakonskih akata ostvarili su Centralna Banka Crne Gore (100 odsto), Agencija za civilno vazduhoplovstvo (88,9) i Ministarstvo vanjskih poslova (80).

„Nasuprot njima u pogledu učinka su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (33,3 odsto), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (9) i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (0).

U Izvještaju se navodi da u kontekstu realizacije preuzetih obaveza, situacija nije zadovoljavajuća ni u ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

„Tako je u poglavlju 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost), od 21 realizovano 13 obaveza, a u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava) samo devet od 22 aktivnosti”, kazala je Zindović.

Ona je ocijenila da su pokazatelji upozoravajući i da se moraju hitno uložiti maksimalni napori da se odblokira proces evropskih integracija, što zahtijeva stručan i posvećen rad na realizaciji preuzetih obaveza.

„Jedino tako neki naredni izvještaj o učincima u pogledu preuzetih obaveza na putu ka EU možemo dočekati uz sagledavanje značajno manjeg broja nezavršenih domaćih zadataka“, poručila je Zindović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...