fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVisoka izlaznost znači velika očekivanja od parlamenta

Visoka izlaznost znači velika očekivanja od parlamenta

Podgorica, (MINA) – Visoka izlaznost na izborima znači i visoka očekivanja građana od parlamenta, pred kojim je mnogo posla, jer je potrebno nastaviti pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

On je Televiziji Crne Gore rekao da je jasno da je snažna politička polarizacija motivisala veliki broj građana da iskoriste svoje biračko parvo.

“Ta polarizacija najbolje se vidi u skoro izjednačenim rezultatima dvije vodeće koalicije, ali i rezultatima nekih novih političkih opcija, kao i u neuspjesima nekih političkih opcija,“ naveo je Picula.

Prema njegovim riječima, visoka izlaznost znači visoka očekivanja građana od parlamenta, koji su ga danas svojim glasovima formirali.

Posla pred tim parlamentom, kako je kazao, zaista je mnogo posla i treba nastaviti pregovore sa EU.

“Nadam se da će se poštovati činjenica da je podrška koju EU uživa među crnogorskim građanima gotovo 70 odsto”, naveo je Picula.

Kako je istakao, pozitivan odnos prema članstvu u EU jeste tačka susreta različitih, pa i suprotstavljanih političkih opcija u Crnoj Gori.

Picula je rekao da će mnogo toga zavisiti od postizbornog perioda i procesa formiranja novog parlamenta i nove Vlade.

On je kazao da će podrška institucije EU zavisiti od ostvarivanja kvaliteta i ritma već preuzetih obaveza.

“I od onoga što je do sada Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu. Znamo da je Crna Gora već dosta toga odradila i da ima priznate rezultate”, naveo je Picula.

On je poručio da će EU jasno podržati opredjeljenje za nastavkom reformskih procesa u Crnoj Gori, ali i opredjeljenje politike regionalne saradnje.

Picula je kazao da EU očekuje da Crna Gora nastavi dobar posao koji je do sada obavila.

On je istakao da je dobro da je Crna Gora prihvatila i novu metodologiju proširenja.

“Ja vjerujem da će, upravo u periodu koji slijedi, uz tekuće njemačko predsjedavanje, ta politika dobiti nešto čvršći okvir. Ali svakako da Crna Gora mora napraviti ozbiljan napor kako bi poglavlja počela i zatvarati,“ naveo je Picula.

Najčitanije