Naslovnica Glavna vijest Više od 200 amandmana na izvještaj o Crnoj Gori

Više od 200 amandmana na izvještaj o Crnoj Gori

PPodgorica, (MINA) – Poslanici Evropskog parlamenta (EP) podnijeli su više od 200 amandmana na nacrt Izvještaja EP za Crnu Goru, čiji je autor izvjestilac Tonino Picula.

U amandmanima, u koje je Televizija Crne Gore (TVCG) imala uvid, konkretnije se poziva na usvajanje izbornih zakona, održavanje lokalnih izbora u jednom danu, kao i na napredak u vladavini prava.

Grupa poslanika iz redova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“ (Klemen Grošelj, Ilhan Kjučjuk, Petras Auštrevičius, Nikolae Štefanuca) predlaže da dio izvještaja koji se odnosi na parlamentarne izbore 2020. bude dopunjen konstatacijom da je izborni proces ponovo bio obilježen optužbama za vanjski uticaj na rezultate.

Poslanici iz redova Socijalista i demokrata (S&D), Tanja Fajon i Andreas Šnajder sugerisali su da optužbe o vanjskom uticaju izazvaju ozbiljnu zabrinutost.

Poslanici Picula (S&D), Vladimir Bilčik (EPP) i Andor Deli (Fides), u odvojenim predlozima konstatovali su potrebu da lokalni izbori budu održani istog dana.

Na taj način bi se, kako je naveo Picula, izbjegla konstantna politička kampanja i ublažila napeta politička klima u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

Podsjeća se da je dvotrećinska većina potrebna za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, što zahtijeva širok konsenzus parlamentarnih partija.

Brojni amandmani odnose se na nedavne, ali i najavljene izmjene zakona.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Putevi klizavi i mokri

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...