fbpx
NaslovnicaCrna GoraSekulović: Bezbjednost građana je na visokom nivou

Sekulović: Bezbjednost građana je na visokom nivou

Podgorica, (MINA) – Bezbjednost građana u Crnoj Gori je na visokom novu, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, dodajući da povjerenje u crnogorsku policiju raste.

On je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni najznačajniji rezultati rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u ovoj godini, naveo da je godina bila izuzetno teška.

“U ovom trenutku mogu da kažem da je bezbjednost crnogorskih građana i građanki na visokom nivou”, kazao je Sekulović.

Kako je naveo, policija je, za prvih 11 mjeseci ove godine, podnijela 4.304 krivične prijave, kojima su procesuirana 5.282 fizička i 25 pravnih lica.

Sekulović je istakao da je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeto 48 krivičnih prijava, u kojima je procesuirano 191 fizičko lice.

“Otkriveno je 313 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama – 270 neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet i 43 omogućavanje uživanja droge”, naveo je Sekulović.

On je dodao da je procesuirano 737 osoba zbog posjedovanja droge za ličnu upotrebu.

Kako je rekao, u izvještajnom periodu je registrovano 335 krivičnih djela protiv života i tijela i postignuti su odlični rezultati na njihovom rasvjetljavanju, odnosno 95,8 odsto.

“Rasvijetljena su sva ubistva i ubistva u pokušaju u izvještajnom periodu”, naveo je Sekulović.

On je dodao da je od posebnog značaja da nijedno registrovano ubistvo nije bilo posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, niti je iko od žrtava bio član.

Sekulović je kazao i da je sistematizacije pri kraju, ali da će se ići na još jedne šire konsultacije.

On je istakao da su neselektivno krenuli na sve kriminalne grupe.

Kako je rekao, finansijske istrage su bolje nego ranije, ali i dalje ne dovoljno dobre, a u slučajevima pranja novca i poreske utaje postoje određeni rezultati, ali se i oni moraju unaprijediti.

„Ciljane potrage, međunarodna saradnja, granična kontrola, na zadovoljavajućem su nivou“, rekao je Sekulović.

On je kazao da je usvojena Strategija razvoja upravljanja migracijama, a da je strategija za borbu protiv transnacionalnog kriminala otvorena za debatu i rade je sa međunarodnim partnerima.

„Mi smo krenuli sa parolom “Gradimo povjerenje”. Sa ponosom ističem da sva istraživanja govore o povjerenju u crnogorsku policiju i da ono raste“, naveo je Sekulović.

On je dodao da je povjerenje u crnogorsku policiju veće nego u zemljama regiona.

“Mi vjerujemo i daćemo snažan doprinos da to povjerenje nastavi da raste”, naveo je Sekulović.

Sekulović je, o zapljeni više od tone kokaina, kazao da vjeruje da će se doći do naručilaca i da se, prema dostupnim informacijama, radi o transnacionalnoj mreži.

Govoreći o slučajevima eksploatacije šljunka, Sekulović je naveo da je to pitanje kompleksno i da uključuje međusektorsku saradnju, jer se nekad, kako je dodao, preklapaju nadležnosti između inspekcija, a onda između njih i Uprave policije.

On je rekao da sumnja da je bilo policajaca koji su namjerno “žmurili” na ono što se dešava.

Kako je kazao, svi ti slučajevi i predmeti biće posebno obrađeni.

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić, kazao je da da to što je policija na trećem mjestu po povjerenju u institucije, govori o tome da li građani vjeruju u nju.

On je podsjetio da je zaplijenjena tona i po kokaina, i dodao da toliko nijesu zaplijenile sve države regiona zajedno.

“Ta droga vrijedi toliko koliko vrijedi budžet MUP-a i policije”, rekao je Miljanić.

On je kazao da rezultati u borbi protiv korupcije, pogotovo protiv one na visokom nivou, nijesu bili kao u borbi protiv droge.

“Svi predmeti kod kojih se pijavi funkcioner, završe kod specijalnog državnog tužioca”, rekao je Miljanić.

On je kazao da pozdravljaju buduće reforme u tužilaštvu.

“Koje će, zajedno sa policijom, izaći na kraj sa onim pojedincima koji su se usudili da ukradu novac građana”, dodao je Miljanić.

On je najavio da će formirati antikoruptivnu komisiju, koja će se baviti isključivo “prljavim” policajcima.

Miljanić je dodao da je već otvorena telefonska linija i mejl, preko kojih građani mogu da upute svoja zapažanja.

On je naveo da su svi slučajevi napada na novinare u prethodnoj godini procesuirani.

Kako je rekao, slučaj ranjavanja novinarke Olivere Lakić je rasvijetljen, ali ne do kraja, i još će se raditi na njemu.

Miljanić je naveo da će u fokusu njihovog rada biti rasvjetljavanje ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan, Duška Jovanovića.

“Postoji nada i optimizam da taj slučaj može biti riješen, iako je prošlo mnogo godina”, dodao je Miljanić.

Savjetnica ministra unutrašnjih poslova, Majda Adžović, kazala je da jaka institucija ne postoji bez jakih unutrašnjih kontrolnih mehanizama.

Ona je kazala da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije ove godine izvršilo kontrolu zakonitosti vršenja poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 89 slučajeva.

“Od tih 89 slučajeva, u 59 je izvršena kontrola postupanja policijskih službenika na osnovu operativnih ili drugih saznanja, dok je u 30 slučajeva kontrola vršena na osnovu pritužbi građana”, rekla je Adžović.

Ona je navela da je, nakon sprovođenja unutrašnje kontrole, u 18 slučajeva utvrđeno postojanje osnovane sumnje u nepravilnost ili propuste u radu policijskih službenika.

Kako je kazala, tužilaštvima je dostavljen izvještaj protiv 17 policajaca, koje sumnjiče da su počinili krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Adžović je kazala da su neki od policajaca prijavljeni zbog zlostavljanja, nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumnčarenja ljudi, kao i zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima.

Ona je kazala da je, što se tiče Etičkog odbora koji prati primjenu Kodeksa policijske etike, formirano 29 predmeta protiv 34 policijska službenika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije