fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSDP: Bečić hitno da nastavi parlamentarni dijalog

SDP: Bečić hitno da nastavi parlamentarni dijalog


Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno nastavi parlamentarni dijalog u vezi sa pravosudnim reformama i tako doprinese ispunjavanju preporuka iz godišnjeg Izvještaja Evropske komisije (EK).

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, podsjetila da se u Izvještaju preporučuje da se ta pitanja rješavaju kroz širok međupartijski dijalog i konsenzus.

Vuksanović Stanković kazala je da je nakon skoro godinu potpune uspavanosti Parlamenta po pitanju deblokade pravosuđa, nedavno održan prvi sastanak u okviru parlamentarnog dijaloga, ali da nakon toga izgleda da je taj proces opet ušao u stanje pune hibernacije.

“Posljedica toga je da imamo status kvo i prepucavanje unutar vladajuće većine, umjesto da radimo na rješavanju ovog pitanja i intenziviramo proces širokog “međupartijskog dijaloga”, kako nam to sugeriše iz Evropske unije (EU)”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da EU u Izvještaju jasno markira da za godinu nije urađeno ništa u oblasti pravosuđa, da nijesu ispoštovane ni preporuke Venecijanske komisije oko tužilačkog zakona, a posebno su pozvali da se i proces imenovanja Tužilačkog savjeta ostvari kroz “široki politički konsenzus”.

“Takav konsenzus je u punom duhu Ustava koji propisuje kvalifikovanu većinu za ključne pravosudne funkcije, i jedini je put, kako nam sugeriše EU u svom Izvještaju, da se spriječi neprimjereni politički uticaj na pravosuđe u cjelini”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je ocijenila da se vlast umjesto evropskim i reformskim napretkom države, jedino bavi trgovina foteljama kroz besprizorne međusobne svađe.

Vuksanović Stanković smatra da je epilog takvog igranja državom nikad lošiji EU izvještaj i zaustavljen evropski put Crne Gore.

“U iskrenoj namjeri i želji da ih probudimo iz osjećaja samodovoljnosti i pune posvećenosti procesu grabljenja funkcija, čime urušavaju kompletan sistem državne administracije, što je takođe evropski konstatovano, još ih jednom pozivamo da se uozbilje i pokrenu dijalog kao jedini način izlaska iz političke krize bez presedana”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije