fbpx
NaslovnicaGlavna vijestProglašeno ratno stanje

Proglašeno ratno stanje

Jerevan, (MINA) – Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabah.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom, prenosi B92.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija TAS.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana obavijestilo je da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Najčitanije