fbpx
NaslovnicaCrna GoraPola miliona EUR za nagrade policajcima koji su bili na Cetinju

Pola miliona EUR za nagrade policajcima koji su bili na Cetinju

Podgorica, (MINA) – Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da iz tekuće budžetske rezerve obezbijedi oko pola miliona EUR za nagrade policijskim službenicima koji su bili angažovani na Cetinju 4. i 5. septembra.

Na današnjoj sjednici usvojena je informacija o obezbjeđivanju novca za potrebe Uprave policije, radi, kako su saopštili iz Vlade, isplate nagrada policijskim službenicima povodom uspješno realizovane aktivnosti vezane za održavanje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju.

„Tim povodom zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da iz tekuće budžetske rezerve za tu namjenu obezbijedi iznos do oko 500 hiljada EUR neto, odnosno do oko 900 hiljada EUR bruto“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Strategiju ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori za period od ove do 2025. godine, sa akcionim planom.

Iz Vlade su kazali da je, imajući u vidu analizu postojećeg stanja u tom sektoru, dugoročnu viziju da se uključivanjem u predškolsko vaspitanje i obrazovanje svoj djeci predškolskog uzrasta osigura najbolji mogući početak u životu, kao preduslov za razvoj svih njihovih potencijala, tim dokumentom postavljen strateški cilj.

Strateški cilj je, kako je saopšteno, obezbjeđivanje jednakih šansi za rani razvoj sve djece u Crnoj Gori kroz jačanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti PVO.

Iz Vlade su dodali da je tako definisani strateški cilj konkretizovan u formi tri operativna cilja koji su bili osnova svih planiranih mjera i aktivnosti za period do 2025. godine, povećanje obuhvata djece PVO, unapređenje i obezbjeđivanje kvaliteta PVO i unapređenje šansi za rani razvoj djece iz osjetljivih grupa.

„U tom smislu, planirano je da se do 2025. godine poveća obuhvat predškolskim obrazovanjem djece do šest godina na 60 odsto, a od tri godine do polaska u školu na 90 odsto“, kaže se u saopštenju.

Planirano je, kako se navodi, da se unaprijedi kvalitet PVO i razvije sistem za njegovo obezbjeđivanje u skladu sa EU okvirom, kao i unaprijedi sistem za pružanje podrške za rani razvoj djece iz osjetljivih grupa, pružanjem podrške roditeljima i većom uključenošću u kvalitetne programe PVO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije