fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPodrška Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u EU

Podrška Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u EU

Kijev, (MINA) – Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija podržale su inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Kako prenosi portal Vijesti, to je saopšteno na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i premijera Crne Gore i Albanije, Dritana Abazovića i Edija Rame.

Zelenski je rekao da je svjestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da “gdje ima volje, ima i načina”.

“Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima”, kazao je Zelenski.

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbjednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbjednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Abazović je rekao da je posjeta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji “čini čuda”.

“Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete dio evropske familije”, poručio je Abazović.

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se spriječila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

“Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa”, poručio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije