fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNTO: Najave ohrabruju i ulivaju optimizam

NTO: Najave ohrabruju i ulivaju optimizam

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori boravi gotovo 57 hiljada turista, što je 80 odsto nivoa iz uporednog perioda 2019. godine, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) i dodali da najave turističke privrede za naredni period ohrabruju i ulivaju optimizam.

„Prema podacima o presjeku broja gostiju koje lokalne turističke organizacije crnogorskih opština dostavljaju svake sedmice Nacionalnoj turističkoj organizaciji, procjena je da je u petak u Crnoj Gori boravilo gotovo 57 hiljada turista“, rekli su iz NTO-a agenciji Mina-business.

U odnosu na uporedni period 2019. godine, to predstavlja ostvarenje od oko 80 odsto.

„Kada je riječ o strukturi turista koji trenutno borave u Crnoj Gori najviše gostiju dolazi nam iz zemalja regiona i to Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, a imamo i određen broj gostiju iz Ukrajine, Poljske, Mađarske, Izraela i Rusije“, kazali su iz NTO-a.

Iz NTO-a su naveli da je novina za ovu turističku sezonu tržište Kazahstana, imajući u vidu da je nacionalna avio-kompanija Kazahstana Air Astana počela realizaciju letova iz Almatija i Nur-Sultana prema Crnoj Gori.

„Impresije turista iz Kazahstana koji su trenutno na odmoru u našoj zemlji su odlične i očekujemo tokom narednih mjeseci značajan broj dolazaka sa ovog tržišta, naročito imajući u vidu da je Crna Gora za njih nova i još neotkrivena destinacija“, kazali su iz NTO-a.

Danima vikenda se, kako su dodali, bilježi veliki broj domaćih gostiju, koji i ove godine, većinom, odmor provode u svojoj zemlji, najviše na crnogorskoj obali, ali primjetna je dobra posjeta i sjevernim krajevima zemlje.

„Prisutan je značajan porast tražnje za seoskim domaćinstvima, naročito onima koji nude dodatne sadržaje kao što je na primjer priprema domaće hrane“, naveli su iz NTO-a.

Iz NTO-a su saopštili da se ovogodišnja sezona realizuje u skladu sa očekivanjima, a najave i buking turističke privrede za naredni period ohrabruju i ulivaju optimizam.

„Pored gostiju iz zemalja regiona, tržišta sa kojih bilježimo najviše rezervacija su Mađarska, Italija, Luksemburg, Poljska, Francuska, Ukrajina, Kazakhstan, Izrael i Rusija. Očekujemo i veći broj dolazaka iz dijaspore, imajući u vidu da većina naših ljudi koji žive vani, tradicionalno tokom ljeta, dolazi na odmor u svoju zemlju“, rekli su iz NTO-a.

Prema njihovim riječima, ono što posebno raduje i što će sasvim sigurno pokrenuti veći turistički promet sa svih strateški važnih emitivnih tržišta jeste da Crna Gora u ovom trenutku, prvi put od jula prošle godine, kada je EU i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja, ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom jula.

„Nakon Njemačke, Švajcarske i Francuske očekujemo da će se Crna Gora naći na zelenoj listi i drugih zemalja iz kojih imamo svakodnevne upite i najave kada je riječ o posjeti turista“, rekli su iz NTO-a.

Sa ukidanjem posebnih ograničenja kao što su karantin i testiranje po povratku iz Crne Gore, turisti bi se lakše opredijelili da dođu na odmor u našu zemlju.

„Uprkos tome, kako bi svim turistima koji dođu u Crnu Goru, olakšali procedure pri povratku, obezbijedili smo besplatno PCR testiranje za sve one kojima je test neophodan pri povratku u matičnu zemlju“, precizirali su iz NTO-a.

U NTO-u su ocijenili da će sasvim sigurno napori koje su, kao destinacija nosilac međunarodne oznake za sigurna putovanja Safe Travels, uložili prethodnih mjeseci, a koji su, između ostalog, rezultirali donošenjem i primjenom globalnih zdravstvenih protokola i stabilizacijom epidemiološke situacije, čime su poslali poruku turistima da je Crna Gora bezbjedna i sigurna destinacija, doprinijeti da se ove sezone ostvari više od polovine turističkog prometa iz rekordne 2019. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije