fbpx
NaslovnicaCrna GoraKnežević: Premijer pod pritiskom odustao od Ugovora

Knežević: Premijer pod pritiskom odustao od Ugovora

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić je pod pritiskom manjih djelova parlamentarne većine odustao od potpisivanja Temeljnog ugovora u Beogradu, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević.

On je, u emsiji Argumenti na Televiziji Crne Gore, naveo da je Krivokapić dobio prijetnje i političke poruke od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i zapadnog faktora da će mu, u slučaju potpisivanja u Beogradu, biti srušena Vlada.

“Svima je situacija jasna”, rekao je Knežević, navodeći da ne vjeruje da je premijer spreman da potpiše Temeljni ugovor.

On je kazao da je Krivokapić nepotpisivanjem Temeljnog ugovora iznevjerio potpisivanje političkog saveza, ali i povjerenje građana.

Prema njegovim riječima, ono što se dogodilo u Beogradu predstavlja svojevrsni skandal, da je Krivokapić u Beograd otišao da potpiše ugovor, a da je u međuvremenu promijenio svoj stav.

“U potpunosti je jasno da je on pod pritiskom manjih djelova parlamentarne većine odustao od potpisivanja Ugovora”, kazao je Knežević, prenosi portal RTCG.

Krivokapić je, prema riječima Kneževića, i sam obećavao da će da potpiše Temeljni ugovor.

“Čitav taj naš savez sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) je baziran na jednom dogovoru da je potrebno donijeti novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti i da Krivokapić bude na čelu te liste”, rekao je Knežević.

On je dodao i da nije čitao Temeljni ugovor.

“Smatram da je tu poblem što je jedna od ugovornih strana SPC i država Crna Gora, i što jedna od normi jasno konstatuje da je SPC jedina kanonski priznata u Crnoj Gori, i da država ne smije favorizovati neke pseudo-pravoslavne vjerske zajednice”, rekao je Knežević.

On je kazao da Crnogosrka pravoslavna crkva (CPC) prepoznaje sistem kroz “stanicu policije na Cetinju”, i da nju ne priznje ni Vaseljenski sabor.

“Ne možemo mi formirati pravoslavne crkve na partijskim kongresima. Što se mene tiče, CPC kao pseudo-pravoslavna crkva može da funkcioniše u zatvorenim sistemima, ali ne može biti priznata kao kanonska crkva”, rekao je Knežević.

Temeljni ugovor, kako je kazao, nije zakon, već sporazum Crkve i države koji proizilazi iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“CPC nema pravo na imovinu, svetinje i duhovno nasljeđe četiri eparhije u Crnoj Gori. Kako će oni da upražnjavaju vjeru, to me ne zanima”, naveo je Knežević.

On je kazao da ne vidi problem zbog čega Ugovor nije objavljen.

“Stvaranje atmosfere da se SPC pokušava predstaviti kao okupator, predstavlja jedno bespotrebno i vještačko podizanje tenzija”, smatra Knežević.

Kako je kazao, ponašanje premijera govori da je “više faktora u igri”.

“Krivokapić potpisivanjem Temeljnog ugovora može da ostane bez Vlade, ali zaslužuje carstvo nebesko. Što je carstvo nebesko spram Vladinog aviona, majbaha, ili privilegija? Nijesam neki vjernik, ali da meni dopadne, odmah bih potpisao taj ugovor – M. Knežević ćirilicom”, rekao je Knežević.

On je kazao da će DF podržati predloženi budžet za ovu godinu.

Knežević je rekao da će DF amandmanom tražiti da se vrate naknade majkama sa troje djece, navodeći da će, i ako oni ne dobiju podršku, glasati za budžet.

Najčitanije