fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIzrael pokrenuo vazdušne napade u Libanu

Izrael pokrenuo vazdušne napade u Libanu

Bejrut, (MINA) -Borbeni avioni izraelske vojske napali su jutros lokacije na kojima se nalaze raketni bacači Hezbolaha u južnom Libanu, objavila je izraelska vojska.

“Oko 100 borbenih aviona pogodilo je i uništilo hiljade cijevi Hezbolahovih raketnih bacača koji su bili smješteni u južnom Libanu”, saopštila je izraelska vojska.

Kako se navodi, većina raketnih bacača bila je usmjerena prema sjevernom, a neki prema centralnom dijelu Izraela.

“U činu samoodbrane s ciljem uklanjanja prijetnji, Izraelske odbrambene snage napadaju terorističke mete”, rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izrael tvrdi da su libanski civili upozoreni da napuste područja u kojima djeluje Hezbolah, grupa koju podržava Iran, a koja je na popisu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) kao teroristička organizacija.

Ubrzo nakon toga, Hezbolah je objavio da bespilotnim letjelicama i raketama napada Izrael, kao odgovor na prošlomjesečnu smrt svog zapovjednika.

Libanska državna nacionalna novinska agencija objavila je da je jedna osoba poginula u gradu Khiamu, a libanski mediji izvijestili su i o drugim udarima na jugu države.

Hezbollah je naveo da je njjihov napad na Izrael izveden sa više od 320 raketa i velikim brojem dronova.

Oni tvrde da su napadnute baze, kasarne i vojni položaji u sjevernom Izraelu i Golanskoj visoravni, a potom su objavili kraj udara, ističući da je to “prva faza osvetničkih napada”.

Hezbolah je objavio i da su sve eksplozivne letjelice pogodile mete.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a Sean Savet izjavio je da američki predsjednik Džo Bajden pomno prati događaje u Izraelu i Libanu, piše AP.

“Prema njegovim uputima, visoki američki zvaničnici kontinuirano komuniciraju sa izraelskim kolegama. Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela da se brani i nastavićemo rad na regionalnoj stabilnosti”, dodao je Savet.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije