fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIzbori u SAD neizvjesniji od očekivanog, Bajden u blagoj prednosti

Izbori u SAD neizvjesniji od očekivanog, Bajden u blagoj prednosti

Vašington, (MINA) – Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazali su se neizvjesnijim nego što se očekivalo, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobijediti aktuelni predsjednik Donald Tramp ili kandidat demokrata Džo Bajden.

Nakon što je prebrojana većina glasova u Viskonsinu i Milvokiju, Bajden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procjenu konačnih rezultata.

Tramp je pobijedio u Ohaju, Floridi, Teksasu, Ajovi, Kentakiju, Indijani, Zapadnoj Virdžiniji, Južnoj Karolini i Nebraski, a Bajden u Minesoti, Kaliforniji, Arizoni, Vermontu, Virdžiniji, Roud Ajlendu, Ilinoju, Nju Džersiju, Konektikatu, Delaveru, Merilendu i Distriktu Kolumbiji.

Kako javlja CNN, najneizvjesnije je u devet saveznih država gdje se još ne naslućuje kome će pripasti glasovi elektora.

Riječ je o Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Mejnu, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Sve oči sada su uprte u pet takozvanih kolebljivih (swing) država – Sjevernu Karolinu, Viskonsin, Mičigen, Džordžiju i Pensilvaniju, a prema posljednjim podacima, Tramp vodi u svim tim državama, osim u Viskonsinu gdje Bajden ima prednost manju od jednog procenta, prenosi RTS.

Država koja bi mogla da odluči izbore je Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih glasova i u kojoj je Tramp je u vođstvu za oko 12 procenta.

Najvažnije države koje je Tramp osvojio su Florida, koja nosi 29 elektorskih glasova i spada u kolebljivu državu, i Teksas sa 38 glasova.

Bajden je, s druge strane, uzeo tradicionalno demokratsku Kaliforniju sa 55 elektora i Njujork sa 29.

Jedno od najvećih iznenađenja Bajden je napravio osvajanjem Arizone, koju su držali republikanci na svim izborima od 1948. godine, osim kada je 1996. pobijedio demokrata Bil Klinton.

Za pobjedu na izborima neophodno je osvojiti 270 od 538 elektorskih glasova.

Tramp se rano jutros obratio javnosti iz Bijele kuće proglasivši pobjedu na izborima i optužio demokrate da pokušavaju da obesprave njegove glasače, navodeći da to neće dozvoliti.

On je dodao da će ići na Vrhovni sud i tražiti da se glasanje zaustavi, navodeći da je očigledno da u preostalih nekoliko država republikanci vode i da Bajden i demokrate ne mogu da ih stignu.

Iz Bajdenovog izbornog štaba su saopštili da će se boriti svim silama protiv prijetnje Trampa koji želi da se obrati Vrhovnom sudu u namjeri da spriječi da se do kraja prebroje glasovi u svim državama.

Bajdenov glavni menadžer u izbornom štabu Džen O’Mali Dilon je nazvala Trampovu izjavu da će ići na Vrhovni sud i tražiti da se brojanje obustavi “nečuvenom, skandaloznom i nekorektnom”.

Bajden se ranije obratio se pristalicama iz Vilmingtona u Delaveru i poručio da je optimističan i da vjeruje da je “na dobrom putu da pobijedi na izborima”.

On je u kratkom obraćanju rekao da će prebrojavanje glasova potrajati i da nije na njemu ili Trampu, već na američkom narodu da odredi ko će dobiti izbore.

Najčitanije