fbpx
NaslovnicaGlavna vijestFBI: Pucnjava na mitingu pod istragom kao atentat na Trampa

FBI: Pucnjava na mitingu pod istragom kao atentat na Trampa

Vašington, (MINA) – Republikanski predjsednički kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp pogođen je u uho tokom pucnjave na mitingu u mjestu Batler u Pensilvaniji.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da pucnjavu istražuje kao atentat na Trampa, prenosi Glas Amerike.

Napadač je mrtav, a u pucnjavi je ubijena jedna osoba koja je prisustvovala mitingu, dok su još dvije teško povrijeđene, saopštili su zvaničnici i dodali da je riječ o punoljetnim muškarcima.

Zvaničnici FBI-ja rekli su novinarima da su preliminarno identifikovali napadača, ali da nijesu spremni da mu objave ime.

Oni su naveli da je riječ o muškarcu.

Motiv napada još nije poznat.

Tramp se poslije incidenta osjeća dobro, saopšteno je iz njegovog izbornog štaba.

„Izašao je iz bolnice i napustio područje u kojem je održan miting, pod pratnjom Tajne službe i uz podršku državne policije”, naveo je na mreži X guverner Pensilvanije.

Zvaničnik Bijele kuće kazao je da je sa Trampom razgovarao i aktuelni predsjednik i demokratski rival u izbornoj trci Džo Bajden.

Na fotografijama i snimcima sa lica mjesta moglo je da se vidi kako Tramp poseže desnom rukom ka vratu, kao i da ima krv na uvetu i obrazu.

Iz njegovog izbornog štaba je u subotu veče saopšteno da je Tramp dobro i da se raduje stranačkoj konvenciji u ponedjeljak na kojoj će i formalno biti imenovan za predsjedničkog kandidata.

Tramp je rekao da je “pogođen metkom koji mu je probio gornji dio desnog uha”.

On je na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da je „odmah znao da nešto nije u redu kada je čuo zvuk fijukanja, pucnje i odmah osjetio metak kako prodire kroz kožu”

Tramp je zahvalio američkoj tajnoj službi i podršci zakona na njihovom brzom odgovoru i izrazio saučešće porodici osobe koja je ubijena na mitingu, kao i porodici druge osobe koja je teško povrijeđena.

„Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o napadaču, koji je sada mrtav“, rekao je Tramp.

Na mjestu pucnjave pronađena je poluautomatska puška, prenijela je agencija AP pozivajući se na izvore.

Bajden je na konferenciji za novinare u subotu veče pozvao na kraj političkog nasilja.

“U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno”, rekao je Bajden i dodao da je temeljno informisan o incidentu i da planira da razgovara sa Trampom.

On je, u obraćanju iz Delavera, naveo da svi to moraju da osude.

Bajden je prethodno u saopštenju poručio da je zahvalan što je Tramp bezbjedno i dobro.

„Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije”, naveo je Bajden.

Lokalni tužilac je kazao da je osumnjičeni za napad bio van prostora predviđenog za miting.

“Ne znam kako je stigao do lokacije na kojoj se nalazio, ali bio je van prostora. I mislim da je to nešto što ćemo morati da shvatimo, kako je dospio tamo”, rekao je javni tužilac okruga Batler, Ričard Goldinger.

Šestorica agenata Tajne službe istrčalo je na binu i okružilo Trampa, koji je ležao iza govornice. Na binu su izašli i drugi policajci naoružani puškama, a potom se čuo drugi rafal.

Agenti Tajne službe držali su Trampa na zemlji 25 sekundi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...