fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEBRD spremna da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona EUR

EBRD spremna da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona EUR, saopšteno je tokom razgovora crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa predsjednikom EBRD, Sumom Chakrabartijem.

Đukanović je kazao da je ohrabren pravovremenom reakcijom i spremnošću EBRD da u ovom momentu značajno uveća svoje plasmane u Crnoj Gori.

„Okvirni paket podrške od 120 miliona EUR u ovom momentu predstavlja dobru priliku za privatni sektor, ali i za nastavak infrastrukturnih projekata od interesa za državu, ili pojedine lokalne samouprave“, istakao je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora i u ovako teškim vremenima redovno servisira međunarodne obaveze.

“Mjere koje smo bili prinuđeni da preduzmemo u interesu zaštite zdravlja građana Crne Gore, snažno su pogodile prije svega SME sektor, a zatvaranje granica turizam i usluge“, naveo je Đukanović.

On je poručio da je treba biti posebno pažljiv prema sektorima koji su pretrpjeli štetu.

„Ipak, ne smijemo razmišljati samo o danu poslije, već nastaviti sa razvojnim projektima koji snažno utiču na budućnost Crne Gore i kvalitet života naših građana“, rekao je Đukanović.

Chakrabarti je kazao da je EBRD spremna da utrostruči podršku Crnoj Gori.

“U namjeri da podrži brži oporavak vaše ekonomije i cijeneći dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom, EBRD je pripremila obiman paket podrške“, kazao je Chakrabarti.

On je naveo da je paket namijenjen malim i srednjim preduzećima, bankarskom sektoru, klijentima sa kojima već sarađuje, ali i za nastavak ulaganja u energetiku i infrastrukturu.

Chakrabarti je istakao da je impresioniran dugoročnim promišljanjem, politikama u kojima nema mjesta panici, kao i regionalnim pristupom po kojem je Crna Gora već postala prepoznatljiva.

“Pažljivo pratimo razvoj situacije u regionu i Evropi i primjećujemo da je Crna Gora donijela pravovremene odluke u borbi protiv Covid 19 koje daju dobre rezultate. Zato za nas i nije iznenađenje da ste već počeli sa ublažavanjem mjera“, dodao je Chakrabarti.

Sagovornici su zaključili da će nastaviti intenzivnu komunikaciju i aktivno sarađivati u pripremi nove petogodišnje strategije EBRD koja će u fokusu zadržati i zemlje zapadnog Balkana.

Najčitanije