fbpx
NaslovnicaCrna GoraZatvor za nezakonito finansiranje partija

Zatvor za nezakonito finansiranje partija

Podgorica, (MINA) – Javni funkcioner koji silom, prijetnjom, ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili političkog subjekta kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika.

Tim Zakonom, koji je parlament usvojio krajem prošle godine, propisano je da će se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine kazniti neko ko silom, prijetnjom, ili na drugi protivpravan način utiče da se političkom subjektu daju sredstva za finansiranje izborne kampanje ili finansiranje političkog subjekta.

“Ako djelo učini javni funkcioner, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, navodi se u Zakonu o dopunama Krivičnog zakonika, piše Pobjeda.

Zakon je predvidio i kriminalizaciju odgovornog lica iz političkog subjekta, odnosno onog ko prihvati prilog iz zabranjenih izvora.

Tim pravnim aktom propisano je da će se odgovorna osoba u političkom subjektu, koja prihvati sredstva, prilog ili drugu korist koji predstavljaju zabranjen izvor finansiranja političkih subjekata, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

“Ko učini djelo iz stava 1 ovog člana, a mogao je i bio dužan da zna da sredstva, prilog ili druga korist predstavljaju prihod pribavljen kriminalnom djelatnoćcu, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Prihvaćeni poklon ili druga korist oduzeće se”, stoji se u dopunama Krivičnom zakoniku.

U obrazloženju Predloga zakona navodi se da se razlozi za donošenje Zakona o dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore ogledaju u tome što su Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisani prekršaji, koji se karakterišu kao manji stepen društvene opasnosti od krivičnog djela, te da se, imajući u vidu promjenu društvenih okolnosti, nedvosmisleno ukazala potreba da se zbog stepena društvene opasnosti određene radnje propišu kao krivična djela u Krivičnom zakoniku.

Nadalje, kako je navedeno, u Krivičnom zakoniku Crne Gore pružena je krivično pravna zaštita u slučaju najtežih oblika kršenja izbornog prava, te će se inkriminacijom na ovaj način stvoriti uslovi da se odredbe Zakonika u ovom dijelu dopune novim krivičnim djelima sa ciljem sprječavanja povrede slobode opredjeljenja i prihvatanja priloga iz zabranjenih izvora.

Kriminalizacija nezakonitog finansiranja političkih partija nije zatražena u preporukama posmatračke misije OEBS-a za parlamentarne izbore 2016. godine, već su na tom rješenju insistirali opozicija i nevladin sektor u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...