fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabranjena javna okupljanja, škole ne rade od ponedjeljka

Zabranjena javna okupljanja, škole ne rade od ponedjeljka

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranilo je sva javna okupljanja u Crnoj Gori, a od ponedjeljka će, na najmanje 15 dana, biti zatvorene sve vaspitno-obrazovne ustanove.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, zabranjeno je i uplovljavanje kruzera i jahti u crnogorske luke do 2. aprila.

Zabranjene su i posjete osobama koja se nalaze na bolničkom liječenju i onima koje su smještene u ustanove socijalne i dječje zaštite. Zabranjene su posjete i osobama lišenim slobode, pritvorenim i onima koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, osim posjeta advokata i sudskih vještaka po nalogu suda.

Od ponedjeljka će biti obustavljen rad u javnim i privatnim vaspitno obrazovnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana.

Kako je saopšteno, tokom prekida rada, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u zdravstvu.

Zatvaraju se i granični prelazi prema Bosni i Hercegovini Šćepan Polje – Hum, na putu Plužine – Foča, granični prelaz Šula – Vitina na putu Pljevlja – Foča, prema Albaniji Grnčar – Baškim, na putu Plav – Skadar i Sukobin – Murićani na putu Ulcinj – Skadar.

Biće zatvoren i prelaz prema Hrvatskoj Kobila – Vitina, na putu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik, prelazi prema Srbiji Ranče – Jabuka, na putu Pljevlja – Prijepolje i Vuče – Godovo na putu Rožaje – Tutin, kao i svi prelazi namijenjeni za pogranični saobraćaj.

Zabranjena su putovanja iz Crne Gore u Švajcarsku, Njemačku, Francusku i Dansku, a biće stavljeni pod zdarvstveno-sanitarni nadzor putnici iz tih zemalja i iz Slovenije.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da Vlada preduzima temeljene mjere u cilju obezbjeđenja većih medicinskih kapaciteta, kako bi se sto duže odložila pojava korona virusa.

„Potrudićmo se da se svaka mjera do kraja realizuje. Zadatak je zaštita zdravlja i zivota svih građana. Zato pozivamo sve građane da zaborave sve razlike i neslaganja“, rekao je Simović.

On je istakao da će nepoštovanje bilo koje definisane mjere podlijegati krivičnoj odgovornosti.

Simović je kazao da se nijesu zadržali samo na zabranama, nego i na preporukama.

Vlasnicima, upravljačima i zakupcima tržnih centara, velikih trgovinskih lanaca i maloprodajnih objekata, objekata za sport i rekreaciju i bazena, igraonica za djecu i sličnih objekta, preporučeno je da sprovode mjere čiji je cilj da spriječe okupljanja građana na ograničenom prostoru.

Državnim, organima državne uprave, lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim licima preporučeno je da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostavi obavljanje poslova od kuće.

Preporučen je i poseban režim rada zdravstvenih ustanova koji će omogućiti adekvatno funkcionisanje sistema zdravstva, a posebno ustanovama na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Korisnicima usluga zdravstvene zaštite preporučuje se da odgode preglede koje mogu odgoditi dok traju mjere.

Simović je upozorio tržnišne subjekte da trenutnu sutuaciju ne zloupotrebljavaju za stvaranje ekstra profita.

On je kazao da će biti pojačan inspekcijski nadzor, i da će Vlada pažljivo nadgledati i veletrgovce i trgovce.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da treba izbjegavati odlazak u tržne centre, restorane i kafane, ali je to, kako je naveo, slobodna volja građana.

Prema njegovim riječima, izbjegavanje bliskog kontakta između osoba zasad je dalo dobre rezultate.

„Naš cilj je da usporimo i ublažimo epidemiju ukoliko dođe i preduprijedimo njeno nekontrolisano širenje“, istakao je Mugoša.

Kako je naveo, obaveza je građana da ne dovode sebe u opasnost.

„Važno je zaustaviti ulazak virusa u Crnu Goru. Ako se budemo ponašali kao Italijani i Japanci, biće teško. Ako se budemo ponašali kao Kinezi ili Hrvati, moći ćemo da kontrolišemo širenje virusa. Jedini način je da poštujemo date preporuke i zabrane“, zaključio je Mugoša.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kazao je da svi moraju timski da rade, jer jedino je tako moguće postići rezultate u sprječavanju epidemije u Crnoj Gori.

Najveće breme, kako je naveo, nosiće zdravstveni radnici.

Eraković je rekao da, kada su u pitanju dezinfekciona sredstva, trenutno nema potrebe za nabavkom novih, jer ih ima dovoljno.

Kako je kazao, osnovni cilj je prevencija koja se postiže osnovnom ličnom higijenom.

Ministarrka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je, prema trenutnim zakonskim propisima, formiranje cijena potpuno slobodno i legalno, osim ljekova i naftnih derivata, što ne znači da treba zloupotrebljavati situaciju.

„Ukoliko bude potrebno, reagovaćemo i ograničiti cijene“, rekla je Sekulić

Najčitanije