fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa Hrvatsku ključno da se proces proširenja nastavi

Za Hrvatsku ključno da se proces proširenja nastavi

Podgorica, (MINA) – Hrvatska je spremna da pruži Crnoj Gori konkretnu ekspertsku pomoć kako bi joj prenijela svoja iskustva u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazao je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje je danas sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem potpisao Memorandum o razumijevanju dva ministarstva, kojim je predviđena obuka diplomata.

Nakon potpisivanja Memoranduma, Grlić Randman je novinarima u Vili Gorica rekao da su Crna Gora i Hrvatska upućene jedna na drugu, i da postoji želja za unapređenje već dobrih odnosa.

On je kazao da ovom posjetom želi iskazati važnost koju Hrvatska pridaje Crnoj Gori i njenim evropskim integracijma.

Za Hrvatsku je, kako je naveo Grlić Radman, ključno, kada se govori o evropskom putu Crne Gore, da se taj proces proširenja nastavi.

“Očito da je proces proširenja u nekom zastoju, ali mi čvrsto vjerujemo da će primjenom nove metodologije taj proces dobiti dinamiku”, kazao je Grlić Radman.

On je naveo da je Hrvatska spremna za nastavak pružanja konkretne i ekspretske pomoći u cilju prenošenja njihovih iskustava tokom procesa pristupanja.

Grlić Randman je kazao da vjeruje da će današnje potpisivanje Memorandum doprinijeti daljem usavršavanju i jačanju ljudskih kapaciteta.

On je rekao da je zahvalan Crnoj Gori na solidarnosti, brzoj reakciji i pruženoj finansijskoj pomoći koju je pružila, kada je Petrinju i njenu okolinu pogodio razoran zemljotres.

“Hrvatska istinski cijeni prijateljsku pomoć koju su nam uputili Vlada Crne Gore, gradovi, kompanije i građani”, poručio je Grlić Radman.

On je naglasio da je Hrvatska spremna, osim donacije od deset hiljada vakcina protiv kronavirus, da pruži i druge oblike pomoći Crnoj Gori, a sve u cilju zaštite građana koje je najvažnije.

Radulović je kazao da je posjeta Radmana pokazatelj intezivnog dijaloga između prijateljskih zemalja.

On je kazao da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskoj perpektivi Zapadnog Balkana, pri čemu je posebno važno da je tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) Crna Gora otvorila posljednje pregovarčko poglavlje.

“Sve navedeno predstavlja čvrst temelj za unapređenje sveukupnih odnosa između naših država i naroda”, poručio Radulović.

On je rekao da je razgovarao sa Randmanom o prevazilaženju ekonomske i zdravstvene krize i što većoj imunizaciji stanovništva, kako bi bilo stvoreno bezbjedno okruženje za sve građane.

Radulović je rekao da je jedan od primjera dobre saradnje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju dva ministarstva kojim je predviđeno obučavanje diplomata.

“Tokom susreta saglasili smo da sva pitanja rješavamo kroz dijalog i komunikaciju vodeći se principa prijateljstva, dobrosusjedstva i savezništva”, kazao je Radulović.

Komentraušiću to što je rekao da će uskoro biti otvoreno pitanje Prevlake i kakav je trenutni stav Hrvatske Vlade po tom pitanju, Grlić Randam je odgovorio da je važno susresti se i obnoviti rad graničnih komisija kako bi se to pitanje što prije riješilo.

Radulović je rekao da je pitanje Prevlake starije od obje vlade i da datira od vremena raspade bivše Jugoslavije.

On je kazao da već dvadeset godina potpisani protokol funkcioniše besprekorno.

Prema njegovim riječima, postoje različita stanovišta šta je predmet spora.

“Ali, ja ne bih upotrebljavao riječ spor. Radi se o otvorenom pitanju koje je, nažalost, uobičajno širom Evrope, i brojne zemlje imaju otvorena bilateralna pitanja koje se već decenijama ne rješavaju”, naveo je Radulović.

On je rekao da Crna Gora i Hrvatska imaju različit pogled na istu stvar i to je, kako je naveo, potpuno legitimno.

“Crna Gora i Hrvatska će raditi na kreiranju interresornih komisija koje će se sastati u skorom periodu, kako bi na najbolji mogući način i u duhu dobrosusjedstva bilo riješeno na bilateralnoj osnovi to pitanje”, kazao je Radulović.

On je rekao da postoji volja i sa jedne i druge strane da se to pitanje riješi.

Prema riječima Radulovića, komisije se nijesu sastale od 2015. godine.

“Mislim da je krajnje vrijeme da napravimo korak naprijed i nađemo zajedničku platformu”, kazao je Radulović.

Grlić Radman je, na pitanje kako komentariše to što ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio da želi da ponizi Srbiju jer je najavio otvaranje vojnog kampa na Kosovu, odgovorio da su dobrosusjedski odnosi jako važni i da nije u pitanju otvaranje vojnog kampa.

“Govorio sam samo o povećanju broja vojnika. Prema tome, ne znam zašto je bilo ko sa strane bio pogođem i otkud takvi spinovi”, rekao je Grlić Randamn.

On je poručio da je “antihrvatska histerija koja se pojavljuje u Srbiji nepotrebna”.

“U Hrvatskoj srpske manjine imaju sva prava kao i svaki hrvatski građanin. Želimo sa Srbijom riještiti sva otvorena pitanje”, rekao je Grlić Radman.

Najčitanije