fbpx
NaslovnicaCrna GoraVuković: Srbija nanosi štetu najviše sebi

Vuković: Srbija nanosi štetu najviše sebi


Podgorica, (MINA) – Izjave srpskih zvaničnika upućene Crnoj Gori neprihvatljive su, nepotrebne i štetne za Crnu Goru ali, prije svega, najveću štetu nanose Srbiji, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Vuković je, komentarišući izjave srpskog predsjednika i šefa diplomatije Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o progonu Srba u Crnoj Gori, kao i da je na ivici bratoubilačkog rata i da želi da nestane Srba na narednom popisu, kazao da Crna Gora Gora nije država nereda, niti je na ivici bratoubilačkog rata.

“U Crnoj Gori ne progoni se nijedan pojedinac, a kamoli nacionalni ili vjerski kolektivitet, pa nema govora o progonu srpske nacionalne zajednice ili pojedinačno nekog njenog pripadnika. Ne postoji ni težnja da neko nestane na narednom popisu, o kojoj govori srpski predsjednik”, kazao je Vuković listu Pobjeda.

On je poručio da se radi o miješanju Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, ali, kako je rekao, to miješanje ima svojevrsne istorijske, ovovremene i poruke za budućnost.

“Radi se o narativu koji je u osnovi svih politika, nažalost ne samo u posljednje vrijeme, aktuelnih srpskih vlasti u odnosu ne samo na Crnu Goru nego i okruženje,ali posebno na našu državu. Velikosrpski narativi nanose štetu svima, a posebno onome ko na njima insistira”, rekao je Vuković.

On je podsjetio da takve ocjene Crnoj Gori ne dolaze iz Hrvatske, Bosne, Kosova, Makedonije, već zabrinjavajuće dugo iz jednog centra političkog Beograda.

Prema nejgovim riječima, izjave srpskih zvaničnika pojedini smještaju u kontekst predizborne kampanje u Srbiji, i to s pravom, što govori o ogromnom problemu koji živi srpsko društvo.

“A to je da će izbore opredijeliti spremnost da se povlađuje što većim i izraženijim nacionalističkim težnjama u srpskom društvu, umjesto da prolaz u Srbiji, što se očekuje od svih zemalja u tranziciji, sve više dobijaju tolerantne, demokratske, političke i društvene strukture”, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se ne miješa u unutrašnja pitanja Srbija, niti bilo koga i sa svima želi dobre odnose.

Najčitanije