fbpx
NaslovnicaCrna GoraVaskršnja liturgija bez prisustva vjernika

Vaskršnja liturgija bez prisustva vjernika

Podgorica, (MINA) – Vaskršnja liturgija biće održana bez neposrednog prisustva vjernog naroda, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i pozvali vjernike da praznik proslave uz poštovanje poretka Crkve, ali i stručnih preporuka zdravstvenih službi.

Iz MCP su kazali da su na poštovanje ljekarskih preporuka u jeku epidemije pozivali u svim saopštenjima, i da su se vladali po njima.

Oni su podsjetili da od 13. marta ne organizuju crkvene skupove i da od 22. marta bogosluženja u hramovima obavljaju bez neposrednog prisustva vjernika.

Kako su naveli, u toku vaskršnjeg posta su pozivali vjernike da molitve obavljaju u svojim domovima, da svaku dilemu razrješavaju sa svojim sveštenikom, i da se svi zajedno strpe do Vaskrsa.

„Međutim, ovih dana su predstavnici MCP imali sastanak sa najmjerodavnijim ljekarskim adresama u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako se navodi, predstavnici MCP neposredno uvjereni da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla „i da su pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi opšte zdravstvene zaštite“.

„Molimo i pozivamo sve pravoslavne vjernike da, kao i tokom posta, i na dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke“, poručili su iz MCP.

Oni su najavili da će vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sveštenici, biti uživo prenošene putem crkvenih medija, budući da, kako su naveli, nijesu dobili prostor na Javnom servisu.

„A Svetu tajnu pričešća, hranjenje Hljebom Života, obavićemo, uz Božiju pomoć, po Vaskrsu, čim se za to ukaže prilika“, kazali su iz MCP.

Oni su dodali da vjeruju i nadaju se da neće proći puno vremena do tog dana, i pozvali vjernike da sva pitanja vezana za duhovni život rješavaju isključivo sa svojim sveštenikom i duhovnikom.

„Mi i ovom prilikom prinosimo molitve za sve bolesnike i zdravstvene radnike koji svojim služenjem bližnjima i bolnima svjedoče Hrista boga ljubavi, raspetog za život i vječno zdravlje svijeta. Liturgija se inače služi ”za sve i sva”, za prisutne i iz opravdanih razloga odsutne“, naveli su iz MCP.

Oni su kazali da ne mogu da prećute „i bolnu činjenicu da, tokom trajanja epidemije, određene strukture vlasti u Crnoj Gori zloupotrebljavaju opštu nevolju, pa i restriktivne zdravstvene mjere kako bi se, po svakom mogućem pitanju, obračunavale sa Crkvom“.

„Gomila neprimjerenih tekstova, objavljenih u režimskim medijima, bili su samo priprema za skandalozni postupak podgoričke policije na Cvijeti kada je, bez jasnog obrazloženja i konkretnog povoda, na saslušanje priveden crnogorski mitropolit Amfilohije sa deset sveštenika“, kazali su iz MCP.

Oni su podsjetili da je Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio da je u tom slučaju policija napravila niz propusta, među kojima je i neadekvatna zaštita, sebe i drugih, od moguće zaraze virusom.

Iz MCP su kazali da se ne mogu opravdati, a ni razumjeti političari koji i ovakve okolnosti zloupotrebljavaju u borbi sa neistomišljenicima.

„Umjesto da se radi na svenarodnom jedinstvu i da se kroz dijalog dođe do najboljeg dogovora, policija i tužilaštvo se obraćaju vjernom narodu i sveštenstvu jezikom prijetnji, a sveštenici se privode“, kaže se u saopštenju.

U MCP, kako su naveli, shvataju da nema nikakve sumnje da bi saborno liturgijsko okupljanje na Vaskrs sa vjernim narodom bilo zloupotrebljeno kako bi se Crkva po ko zna koji put lažno optužila za ”antidržavnu djelatnost” i slične laži.

„Sve vas pozivamo da ne ne dajemo povoda da oni koji Crkvi ne žele dobro ostvaruju svoje namjere i tako nam zagorčaju veliki praznik“, poručili su iz MCP.

Prema njihovim riječima, jasno je da će nakon ovog poziva na poštovanje propisanih mjera „skinuti teško breme onim časnim i čestitim državnim službenicima koji su, zbog kore hljeba i opstanka svoje porodice, nevoljno prinuđeni da izvršavaju naređenja protiv Crkve“.

Iz MCP su poručili da će se, u prvim danima redovnog stanja, Crkva angažovati da se obnove protestne litije protiv, kako su naveli, onih koji bi da ozakone bezakonje i da produbljuju podjele i mržnju među ljudima.

„Neprijatnosti koje su se desile na Zlatici na Cvijeti neka budu razlog za našu povećanu duhovnu budnost i da ničim ne narušimo radost i svetost vaskršnjeg jutra, da nikome ne damo povoda za svađu i sukobe, a posebno ne onima koji ih, očigledno, željno iščekuju i podstiču“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije