fbpx
NaslovnicaCrna GoraStigao dio medicinske opreme koju je donirala EU

Stigao dio medicinske opreme koju je donirala EU

Podgorica, (MINA) – U Crnu Goru je danas dopremljen dio medicinske i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, u okviru donacije Evropske unije (EU) vrijedne tri miliona EUR, koju sprovodi UNDP.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, isporuka ostatka opreme očekuje se u narednim sedmicama.

Navodi se da je danas dopremljeno 14 medicinskih respiratora i kontigent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva, odnosno 80 hiljada rukavica, preko 50 hiljada hirurških maski i oko deset hiljada zaštitnih naočara.

Dodaje se da je Holandija, na zahtjev Crne Gore upućen preko NATO mehanizma Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor u kriznim situacijama, krajem aprila finansirala avionski transport kojim je, uz medicinsku i zaštitnu opremu doniranu od EU, dopremljena i oprema za ličnu zaštitu koju je Crna Gora kupila u Kini.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je da je Crna Gora poštovanjem preporuka i instrukcija struke i nadležnih institucija uspjela da sačuva zdravlje stanovništva i da samo na taj način može biti među prvim državama koje će biti „corona free“ zemlje.

On je kazao da u svemu tome Crna Gora nije bila sama, i da su tu bili partneri iz EU, država članica, međunarodnih organizacija poput UNDP i Svjetske zdravstvene organizacije, “i na tome smo im posebno zahvalni”.

“Danas smo svjedočili dolasku kontingenta pomoći koji smo obezbijedili sredstvima EU i poreskih obveznika država članica i ovo je dokaz da uz Crnu Goru, u teškim trenucima kad se svi borimo protiv koronavirusa, partneri stoje čvrsto“, rekao je Drljević.

On je zahvalio Holandiji koja je, kroz mehanizam NATO-a EADRCC, već drugi put finansirala transport opreme, uz opremu koja je obezbijeđena donacijama prijatelja iz Kine, dijaspore i građana.

„Ovo je još jedna potvrda da EU i NATO komplementarno djeluju i u ovim situacijama i da samo zajedništvom i solidarnošću možemo da nađemo odgovore na izazove sa kojima se današnji svijet suočava“, rekao je Drljević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da donacija koja je danas dopremljena predstavlja dio pomoći od tri miliona EUR, kao i da simbolizuje solidarnost građana EU sa građanima Crne Gore.

„U današnjoj isporuci se nalazi dosta zaštitne opreme, kao što su maske i rukavice, ali imamo i respiratore. Neko se može zapitati čemu respiratori kad već danima nema zaraženih, ali, kao što je i vrijeme danas promjenljivo i nosim kišobran ako mi bude potreban, tako je i sa respiratorima – nadamo se da neće biti potrebni, ali ako dođe drugi talas, bolje je da ih imamo“, kazao je Orav.

On je zahvalio Holandiji i NATO-u na organizaciji leta, kolegama iz UNDP-ja koji su sproveli donaciju, kao i Vladi i građanima Crne Gore koji su, kako je rekao, bili spremni za saradnju.

Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, poručila je da je UNDP uz partnere iz Vlade i Delegacije EU, kako bi pokazali da saradnja daje rezultate.

„Iako nam je svima drago što je u Crnoj Gori epidemija pod kontrolom, ova medicinska oprema predstavlja investiciju u pripremljenost sektora zdravstva“, rekla je Gašparikova.

Ona je kazala da, uz stalne prekide u globalnim lancima snabdijedvanja medicinskom opremom, svaka donacija i nova isporuka čine Crnu Goru snažnijom u kontinuiranom odgovoru protiv virusa, sve dok vakcina ne postane dostupna.

Iz Vlade podsjećaju da je ugovor vrijedan tri miliona EUR za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, potpisan početkom aprila između Delegacije EU i UNDP u Crnoj Gori.

Ugovorom je, kako se dodaje, predviđena donacija 100 respiratora, deset mobilnih rendgenskih uređaja, kao i lične zaštitne opreme, uključujući maske, rukavice, hirurške kape, zaštitna odijela i zaštitne naočare.

Najčitanije