fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredstavili predloge ustavnih promjena

Predstavili predloge ustavnih promjena


Podgorica, (MINA) – Članove Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužioca (VDT), predsjednika Vrhovnog suda i Ombdusmana trebalo bi da bira Skupština dvotrećinskom većinom, predviđeno je promjenama Ustava koje je danas predstavio Demokratski front (DF).

Oni su na konferenciji za novinare predstavili predloge za promjene Ustava koje su odnose na identitetska, izborna pitanja, uvođenje referenduma i pravosuđe.

Promjenama je predviđeno da srpski, uz crnogorski jezik postane službeni, uvođenje trobojke kao narodne zastave, da srpski narod u Crnoj Gori ne može biti manjina.

Predsjednik Demokratske narodna partije Milan Knežević kazao je da u promjenama Ustava nema ništa ni rušilačko ni desktruktivno.

Knežević je objasnio da je promjena predviđeno da se svi članovi Sudskog savjeta, VDT i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda biraju dvotrećinskom većinom u Skupštini.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da se u Skupštini bira i predsjednik Vrhovnog suda.

“Ovako predložene ustavne promjene i dopune garantuju miran demokratski tranzcioni period u demokratskom društvu. Očekujemo od svih podršku jer ovo je tema i predlog koji treba da bude opšte prihvaćen za dobrobit crnogorskih građana“, rekao je Knežević.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je DF inicijativom za dopune i promjene Ustava, želio da ponudi javnosti materijal koji će omogućiti raspravu i konkretne pregovore za unapređenje ustavnog ambijenta.

„Mi kada smo u ime Pokreta za promjena radili na Ustavu nijesmo mogli ni pretpostaviti da će vlast u primjeni Ustava toliko manipulisati i ugroziti sam duh i smisao Ustava“, rekao je Medojević.

Medojević je kazao da su promjenama Ustava uvode mehanizmi direktne demokratije.

„Ukoliko građani smatraju da neki zakon koji je usvojila Skupština ne štiti njihove interese i ugrožava prava, kada skupe određeni broj potpisa oni će moći da organizuju referendum i niko u tome neće moći spriječiti“, naveo je Medojević.

On je kazao da kada se dogovaralo o upotrebi jezika PZP imao predlog da u službenoj upotrebi bude jedinstveni jezik koji neki nazivaju crnogorskim neki srpski, bošnjački, hrvatski, i da je to imalo podršku struke u nauke.

„Međutim kasnije usvajanjem zakona i uredbi i praksom Demokratska partije socijalista je to ustavno rješenje zloupotrebio i suprotno duhu ustava i rješenj, napravila mehanizme koji snažno diskriminišu prije svega zajednicu koja govori srpskim jezikom“, rekao je Medojević.

Andrija Mandić predsjednik Nove srpske demokratije, ocijenio je da je Ustav od 2007. godine pokazao da ne funkcioniše na najbolji način u određenim elementima i da traži određene dopune.

„DF šalje poruku svim učesnicima političkog života u Crnoj Gori da smo spremni na pregovore u vezi sa promjenama Ustava i novog izbornog zakonodavstva“, kazao je Mandić.

On je naveo da iza ustavnih promjena stoji 17 poslanika DF i da onaj koji želi da obezbijedi dvotrećinsku većinu za bilo šta, da mora da zna da je DF nezaobilzan faktor.

Mandić je poručio da su u DF-u otvoreni za pregovore kako i u najkraćem roku mogli da promijene ustav i izvrše njegove dopune.

„Da srpski jezik postane službeni, vezano za trbojku kao narodnu zastavu koja je bila zastava u vrijeme kada je Crna Gora bila kraljevina i knjaževina, da srpski narod u Crnoj Gori niko ne može tretirati kao manjinu i da pronađemo način da Srpska pravoslavna crkva i njena misija bude zaštićeni“, kazao je Mandić.

Upitan da li imaju već odgovoor nekog od kolega u parlamentu, Knežević je kazao da je potrebno 25 potpisa poslanika da bi se ušlo u proceduru, a dvije trećine u Skupštini za izglasavanje izmjena i dopuna.

“Važno je i da mandat Radne grupe predviđa izmjene i dopune Ustava u oblasti izbornih zakona, dakle i Demokrate i DPS će morati da mijenjaju Ustav”, rekao je Knežević.

On je kazao da je DF suspendovao rad što se tiče Radne grupe i da će procijeniti u kom dijelu i kad u skupštinsku proceduru procesuirati izmjene i dopune Ustava.

“Dobili smo podršku stranačkih organa, upoznaćemo kolege iz opozicije. Ukoliko bude poznata politička ozbiljnost i državnu odgovornost, očekujemo pregovore narednih dana oko ustava”, rekao je Knežević.

Najčitanije