fbpx
NaslovnicaCrna GoraPožari u Rožajama pod kontrolom

Požari u Rožajama pod kontrolom

Podgorica, (MINA) – Situacija na požarištima u Rožajama značajno je bolja nego tokom jučerašnjeg dana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su kazali da su predstavnici Direktorata za vanredne situacije, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume i Opštine Rožaje obišli požarom ugrožena područja u toj opštini.

„Konstatovano je da je situacija na požarištima značajno bolja nego tokom jučerašnjeg dana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je održana i sjednica Koordinacionog tima za bespravne aktivnosti u šumarstvu, kojom je predsjedavao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milosav Anđelić.

„Naglašeno je da je neophodno da nadležni organi preduzmu mjere i radnje, kako bi se identifikovale i procesuirale osobe koja su izazvale požare, jer je ocijenjeno da je ljudski faktor najodgovorniji za požare koji su zadesili ovo područje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Direktorat za vanredne situacije MUP-a, odmah po dobijanju informacije o stanju na požarištu u Rožajama, preduzeo aktivnosti u skladu sa procedurama koje su predviđene u takvim situacijama.

Dodaje se da su avioni MUP-a bili spremni za polijetanje, bila je pripremljena i pista u Beranama, ali je zbog jakog vjetra bilo nemoguće intervenisati na taj način.

Iz MUP-a su kazali da je Direktorat za vanredne situacije obezbijedio i polazak deset vatrogasno-spasilačkih vozila iz centralnog i primorskog dijela Crne Gore, ali po procjeni nadležnih organa u Rožajama, za takav angažman nije bilo potrebe.

„Svi kapaciteti Direktorata za vanredne situacije MUP-a i resursi sistema zaštite i spašavanja bili su na raspolaganju za gašenje požara u Rožajama, uključujući i helikoptere Vojske Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, akcentovana odgovornost lugara na požarima zahvaćenoj teritoriji, a pohvaljeni su napori opštinskih struktura zaštite i spašavanja, kao i jednog broja građana koji su doprinijeli gašenju požara.

Iz MUP-a su naveli da Direktorat za vanredne situacije, zajedno sa Upravom za šume i opštinskim službama, prati dalja dešavanja na terenu i, u skladu sa razvojem situacije, reaguje svim raspoložim sredstvima.

Najčitanije