fbpx
NaslovnicaCrna GoraPomoć međunarodne zajednice neophodna

Pomoć međunarodne zajednice neophodna

 

Podgorica, (MINA) – Pomoć međunarodne zajednice neophodna je da bi se pokušalo naći rješenje za trenutnu situaciju u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici opozicije nakon sastanka sa komesarom za proširenje Evropske unije, Oliverom Varheljijem.

Poslanik Demokratskog frota, Nebojša Medojević rekao je da su današnjem razgovoru sa Varheljijem kazali da su zabrinuti zbog razvoja političke sitacije u Crnoj Gori i upozorili na grubo kršenje elemenata temeljnih ljudskih prava.

Kako je rekao, crnogorski predsjednik Milo Đukanović je u intervjuu na Javnom servisu pozvao državne organe da grubo krše Ustav.

»Pozvao ih je da se ne drže ustavnih nadležnosti, već da odgovaraju lično njemu i najavio da će on dati instrukcije tužilaštvu i policiji kako da postupaju u odnosu na, kako ih je on nazvao, državne neprijatelje“, poručio je Medojević.

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić kazao je da je ohrabren time što Varhelji razumije situaciju u Crnoj Gori.

On je, kako je rekao, na sastanku iznio jasnu poruku da se Crna Gora nalazi u najdubljoj političkoj, institucionalnoj i društvenoj krizi u poslednjih dvadesetak godina.

„Ova kriza koja je ionako postojala dodatno produbljena usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti, a mi smo kao opozicioni predstavnici pravovremeno upozoravali na posledice usvajanja takvog Zakona“, kazao je Bečić novinarima nakon sastanka sa Varheljijem.

On je kazao da se Crna Gora nalazi u svojevrsnom vanrednom stanju.

„Prvi ugao je da u ovom trenutku imamo u Crnoj Gori, što sam saopštio komesaru najbrojnije, najmasovnije, najotmenije proteste u istoriji Crne Gore. Da na svako nekoliko dana imamo nekoliko stotina hiljada svih vjera i nacija, različitih političkih opredjeljenja“, rekao je Bečić.

Drugi ugao, kako je rakao, da u ovoj situaciji ne postoje uslovi za slobodne izbore u Crnoj Gori.

Kako je kazao, treći ugao gledišta je vanredno stanje u pravosuđu i brojnim crnogorskim institucijama.

Predsjednica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović Stanković je rekla je da ohrabruje činjenica što je komesarov dolazak praćen novom metodologijom proširenja koja će se zasnivati na vrijednostima za koje se zalaže SDP, kao jedina partija u parlamentu koja je pune tri decenije na konceptu građanske i evropske Crne Gore.

»To je princip kredibiliteta i transparentnosti u procesu ispunjavanja naših evropskih obaveza ono je što Crna Gora duguje – ne samo Evropskoj Uniji čijem članstvu teži – nego svojim građanima«, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, Evropska komisija duže ukazuje na fenomen zarobljenih država i novom metodologijom se obavezuje na bolje reagovanje na strukturalne manjkavosti u procesu pregovora.

»To je upravo jedini ispravan pristup da države koje su otvorile proces pregovora prestanu da budu isključivo fasadne demokratije«, naglasila je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je mnogo dokaza koji govore o usporavanju demokratskih procesa u ovom regionu pa tako i u Crnoj Gori.

Vuksanović Stanković je naglasila da se taj dugogodišnji trend mora zaustaviti jer svima u samoj EU mora biti jasno da je stabilan i demokratski konsolidovan region pitanje i od vitalnog evropskog interesa.

»Posebno imajući u vidu višeslojnu povezanost sa regionom ali i ukupan geopolitički kontekst i mogući još važniji upliv drugih aktera koji predstavljaju drugačiji politički vrijednosni sistem od onog kojem težimo – a to je vrijednosni sistem EU«, dodala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da već duže upozoravaju aktuelnu vlast da se Crna Gora nalazi u stanju ozbiljne i duboke političke i institucionalne krize koja je dovela do toga da u izbornoj godini nema uslova za slobodne izbore.

Ona je rekla i da je SDP uvijek otvorena za suštinski dijalog koji bi vodio rješavanju problema, jačanju procesa reformi i kredibiliteta procesa EU integracija Crne Gore.

Nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, rekao je da bi se pokušalo naći rješenje za trenutnu situaciju neophodna je pomoć međunarodne zajednice.

»Prije svega EU, s obzirom na to da je Crna Gora u ugovornom odnosu sa njom i da svaki dijalog koji planira da bude uspješan, mora biti sproveden uz međunarodnu zajednicu i uticaj. Crna Gora neće postati zona ruskog uticaja nakon demokratskih promjena u njoj jer je to ono čime se naši evropski partneri plaše«, kazao je Rudović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pro-zapadno i pro-evropski opredijeljena i, kako je naveo, »sve priče koje DPS plasira su samo sijanje straha radi zadržavanja vlasti«.

Predsjednik DEMOS-a, Miodrag Lekić, rekao je da su na sastanku istakli da je opozicija, iako ima razlike među njima, proevropska.

»Dragocjene su poruke Varheljija da treba izaći na izbore i da ne preporučuje bojkot. Uočili smo da je takozvana reforma crkve u izbornoj godini predmet rzgovora u Briselu«, dodao je Lekić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, predložio je Varheljiju konkretne mjere za izlazak iz krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

»Ovo je poslednji trenutak za dijalog i toga moramo svi biti svjesni. Potrebno je otpočeti dijalog koji će voditi EU jer je to jedini garant da će se doći do adekvatnog rješenja«, rekao je Abazović.

Kako je reko, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav ili neko od EU poslanika treba da preuzme tu ulogu.

»Jer je jasno da je situacija takva da se međunarodna zajednica mora uključiti, uzeti aktivnu ulogu i biti moderator dijaloga. Kriza u državi je dramatična pa se tako prema njoj moramo i odnijeti. Imamo hiljade ljudi na ulicama koji glasno izražavaju svoje neslaganje sa ponašanjem vlasti«, istakao je Abazović.

Abazović je naglasio ulogu i ponašanje Đukanovića u stvaranju i produbljivanju krize u Crnoj Gori.

»Đukanović je dio problema a nikako dio rješenja. Što prije se to shvati, prije ćemo i izaći iz krize u kojoj se Crna Gora nalazi. URA je snažno posvećena evropskim vrijednostima ali ne smijemo više stvari gurati pod tepih jer onda nećemo nigdje stići«, dodao je Abazović.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da je evropski komesar za proširenje Oliver Verhelji svima otvoreno poručio da očekuje da opozicione partije izađu na naredne parlamentarne izbore, odnosno da ih ne bojkotuju.

Danilović je kazao da je to očekivan zahtjev od Evropske unije, ali da opozicija na kraju treba da odluči da li postoje fer i pošteni uslovi za to.

Verhelji je, kako je naveo Danilović, rekao da je očigledno u Crnoj Gori u ovom trenutku najveći problem i nešto što najviše opterećuje zajednicu Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

On je, prema riječima Danilovića, poručio da je, iako to nije nadležnost Evropske komisje i pripada domaćim zakonodavstvima, tome posvećen i da će učiniti sve da dođe do dijaloga.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je Verheljiju da u ovim uslovima u Crnoj Gori teško može da dođe do parlamentarnih izbora i da je ključni problem Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

„Ohrabrilo me to što je Verhelji rekao da je odluka koja je crkva autokefalna na Konstantinopolju i Vaseljenskoj patrijaršiji, a ne na državi“, naveo je Joković.

Joković smatra da je za ulazak Crne Gore u redovno stanje ključna stvar da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče, poništi ili da se donese drugi zakon.

„Prvo treba riješiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa onda početi dijalog opozicije i vladajuće većine da se dođe do fer zakona, kako niko sljedeće parlamentarne izbore ne bi mogao da ne prizna, nego naprotiv da se onima koji naprave najbolji rezultat čestita i da Crna Gora krene putem stabilizacije i slobode“, kazao je Joković.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...