fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaVlada uspjela da obezbijedi Ustavom zagarantovana prava građanima

Vlada uspjela da obezbijedi Ustavom zagarantovana prava građanima

Podgorica, (MINA) – Uprkos intenzivnim opstrukcijama predsjednika države Mila Đukanovića, Vlada je uspjela da obezbjedi Ustavom zagarantovana prava crnogorskim građanima, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Kirovokapić je danas u Tirani razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je kazao da je, imajući u vidu sveukupnu epidemiološku situaciju u regionu, Evropi i šire, zadovoljan postignutim rezultatima u toku ljetnje turističke sezone, koja je u završnoj fazi, a koja korespondira sa svim ekonomskim projekcijama Vlade i njenom reformskom agendum.

On je kazao da devet mjeseci rada Vlade, dokazuju našu bezrezervnu posvećenost vrijednostima Evropske unije i Alijanse.

“To smo dokazali i prilikom posljednjeg izazova, odnosno ustoličenja vjerskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od strane predsjednika države, uspjeli obezbjediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima.“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je, kako je saopšteno, naglasio da ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) ostaje vladavina prava i da će Crna Gora i dalje, u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

“Krivokapić je zahvalio kancelarki Njemačke na svemu što je Njemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinskog procesa koji je komplementaran sa pristupnim pregovorima i koji je doprinio napretku i zbližavanju zemalja regiona”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je istakao da Berlinski proces ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

On je dodao da je primarni geostrateški cilj Crne Gore da postane naredna država članica EU, dok naše učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama želimo da bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamjena ili alternativa EU.

“Štaviše, s Evropskom komisijom želimo da identifikujemo što više mehanizama kako bismo se uključili u ranu integraciju koja je moguća i realna i prije punopravnog članstva u EU“, poručio je Krivokapić.

Merkel je, kako je saopšteno, pružila punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, poručivši da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije